FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU DOBILA SVOJ PRVI USTAV

BRUXELLES,19. lipnja(Hina) - Europska unija dobila je u petak kasnonavečer svoj prvi ustav nakon završnih teških dvodnevnih pregovora nasummitu europskih čelnika u Bruxellesu. "Drago mi je danas možemopokazati Europljanima kako će EU od sada funkcionirati", izjavio jepredsjedatelj Europskog vijeća, irski premijer Bertie Ahern.
BRUXELLES,19. lipnja(Hina) - Europska unija dobila je u petak kasno navečer svoj prvi ustav nakon završnih teških dvodnevnih pregovora na summitu europskih čelnika u Bruxellesu."Drago mi je danas možemo pokazati Europljanima kako će EU od sada funkcionirati", izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, irski premijer Bertie Ahern.

Europska unija ustavom dobiva predsjednika Europskog vijeća, čime se zamjenjuje dosadašnji sustav rotirajućeg predsjedništva, ministra vanjskih poslova, novi sustav odlučivanja dvostrukom većinom u Vijeću ministara, te veći broj područja u kojima se odlučuje kvalificiranom većinom.

Nakon što je usuglašen tekst ustava, predstoji ratifikacija u svih 25 zemalja članica. U devet članica već je najavljeno da će se o prihvaćanju ustava odlučivati na referendumu.

"Ustav je veliko postignuće za Europu i Europljane", rekao je Ahern.

Europski čelnici nisu postigli suglasnost oko imena budućeg predsjednika Europske komisije, koji će naslijediti Romana Prodija. Premijer Ahern je rekao da želi riješiti to pitanje do kraja irskog predsjedništva 30. lipnja. Dodao je da belgijski premijer Guy Verfhostadt i povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten više nisu u igri za tu dužnost.

I predsjednik Europske komisije Romano Prodi izrazio je zadovoljstvo donošenjem ustava. Istaknuo je da je za njegova mandata Europska unija proširena s 15 na 25 članica te da uspjela dogovoriti svoj prvi ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙