FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZGAJIVAČI: MOGUĆ PAD POTROŠNJE JUNETINE; CRNO TRŽIŠTE OBRĆE MILIJARDE

KRIŽEVCI, 18. lipnja 2004. (Hina) - Članovi Udruge za tov i uzgojjunadi baby beef procjenjuju da bi, zbog novinskih napisa o navodnomslučaju oboljenja od kravljeg ludila, potrošnja junetine u Hrvatskojmogla biti smanjena za najmanje 30 do 40 posto.
KRIŽEVCI, 18. lipnja 2004. (Hina) - Članovi Udruge za tov i uzgoj junadi baby beef procjenjuju da bi, zbog novinskih napisa o navodnom slučaju oboljenja od kravljeg ludila, potrošnja junetine u Hrvatskoj mogla biti smanjena za najmanje 30 do 40 posto.

Ta je procjena iznesena na današnjem proširenom sastanku upravnog i nadzornog odbora te udruge, održanom u Križevcima.

Uzgajivači su ponovno upozorili na problem crnog tržišta stoke na kojemu se, kako su istaknuli, u Hrvatskoj obrću milijarde kuna. Taj je dio tržišta izvan bilo kakvog nadzora zbog čega samo državni proračun, procjenjuju uzgajivači, godišnje zbog nenaplaćenog PDV-a gubi oko milijardu kuna.

Zbog crnog tržišta, nekontroliranog uvoza i divljih klaonica, uzgajivači baby beef junadi i država trpe velike štete, istaknuto je na sastanku.

Članovi udruge upozorili su i da država bez znanja uzgajivača dopušta poskupljenje pojedinih veterinarskih usluga, primjerice svjedodžbi za stoku koje su poskupjele za 10 posto, iako taj novac ne završava u državnom proračunu nego u privatnim veterinarskim stanicama.

Kako je moguće, pitaju uzgajivači baby beef junadi, da postoje privatni ovlašteni inspektori koji također naplaćuju usluge po različitim kriterijima, a nerijetko otežavaju izvoz svježeg junećeg mesa u Italiju. To je inače jedini hrvatski svježi mesni proizvod koji se prodaje na tržištu EU-a jer nekim drugim proizvodima izvoz nije dopušten zbog cijepljenja stoke.

Na današnjem sastanku uprave i nadzornog odbora udruge bili su i predstavnici Ureda za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, te Croatia stočara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙