FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A. BABIĆ: DO RUJNA NOVA AGENCIJA ZA PROMICANJE STRANIH ULAGANJA

ŠIBENIK, 18. lipnja 2004. (Hina) - Do rujna ove godine osnovat će senova agencija za promicanje stranih ulaganja pod nazivomInvestCroatia, a uskoro će biti osnovana i agencija kojoj će funkcijabiti poticanje domaćih ulaganja i razvoj malih i srednjih poduzecaEnterprise Croatia.
ŠIBENIK, 18. lipnja 2004. (Hina) - Do rujna ove godine osnovat će se nova agencija za promicanje stranih ulaganja pod nazivom InvestCroatia, a uskoro će biti osnovana i agencija kojoj će funkcija biti poticanje domaćih ulaganja i razvoj malih i srednjih poduzeca Enterprise Croatia.

Najavio je to državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Ante Babić na 8. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku.

InvestCroatia bi, pojasnio je Babić, djelomično nastavila sadašnji posao Agencije za promicanje stranih ulaganja, što znači da bi kroz nju investitori dolazili do dozvola, državnih izvoznih poticaja i sl.

Godišnji proračun InvestCroatije bi trebao biti 6 do 7 milijuna kuna, a osim u Zagrebu centri bi postojali i u drugim većim hrvatskim gradovima te u inozemstvu, rekao je Babić. Dodaje da je prijedlog i da se u dugoročnom razdoblju ta agencija samofinancira iz vlastite zarade.

Predstavljajući Program poticaja malog i srednjeg poduzetništva, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić naglasio je kako se bez novih tehnologija, uvođenja sustava kvalitete i inovacija ne može govoriti o konkurentnoj proizvodnji i gospodarstvu.

Vukelić je najavio i izmjene Zakona o javnoj nabavi, te Zakona o gradnji, koji bi trebali olakšati položaj poduzetnika.

Do sada je Zakon o nabavi određivao da na javnim natječajima posao dobije ponuđač s najnižom cijenom, pa je dio domaćih gubio u takvim natjecanjima. Novi Zakon bi davao više šanse domaćim poduzetnicima da dobiju posao na temelju kvalitete, a ne isključivo cijene, rekao je Vukelić.

Novim pak Zakonom o gradnji poduzetnici će lakše i brže trbali dolaziti do potrebnih dozvola. To konkretno znači da ukoliko poduzetnik u roku od 30 dana ne dobije lokacijsku dozvolu smatrat će se da mu je odobrena. Naravno, takva bi se odredba odnosila na područje koje je predviđeno za poduzetničko djelovanje, rekao je Vukelić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙