FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆ: DOKAZAT ĆU DA SU OPTUŽBE BILE "NAJVEĆE LAŽI"

DEN HAAG/ZAGREB,17. lipnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednikSlobodan Milošević najavio je u četvrtak pred Haškim sudom da će uiznošenju svoje obrane, koje treba početi 5. srpnja, dokazati kako sunajteže optužbe protiv njega "najveće laži".
DEN HAAG/ZAGREB,17. lipnja(Hina) - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević najavio je u četvrtak pred Haškim sudom da će u iznošenju svoje obrane, koje treba početi 5. srpnja, dokazati kako su najteže optužbe protiv njega "najveće laži".

"Ovdje su iznesene najteže optužbe a meni i javnosti u Srbiji je poznato da su to bile i najveće laži. Namjeravam iznijeti istinu i javnosti predočiti dokaze da su ovdje iznesene laži protiv mene, Srbije, Jugoslavije i srpskih snaga - crkve, akademije nauka, vojske, policije...", rekao je Milošević.

Na statusnoj konferenciji posvećenoj skorom početku drugog dijela suđenja, u kojem će Milošević izvoditi svjedoke i dokaze obrane, raspravno vijeće odbilo je njegov zahtjev da mu se produlji rok za, kako je rekao, "elementarne pripreme za obranu".

"Vijeće ostaje kod roka od tri mjeseca za pripremu i 150 radnih dana za dokazni postupak obrane", rekao je predsjedavajući sudac Patrick Robinson.

Suci nisu tražili da Milošević skrati svoj popis od 1.400 svjedoka, iako su ih tužitelji u dvije godine suđenja izveli samo 300, već mu je dalo sedam dana da dostavi popis prvih 50 svjedoka koje namjerava pozvati. Određen mu je isti rok i da optužbi dostavi materijale o dokazima koje namjerava izvoditi.

Njegov zahtjev da sud izda obvezujući nalog za dolazak svjedoka kao što su Bill Clinton, Tony Blair, Gerhard Schroeder, Hans Dietrich Genscher ili Wesley Clark, vijeće nije razmatralo tražeći da bude podnesen u pisanom obliku, uz dodatna obrazloženja.

Milošević je prosvjedovao zbog tih odluka, rekavši da on ne upućuje pisane podneske jer ne priznaje Haški sud i ocijenio kako se radi o općem "nastojanju da mu se onemogući iznošenje istine".

Kazao je da nije iskoristio tri mjeseca za pripreme, jer su mu liječnici 14. travnja zabranili rad, a nakon 41 dana prekida dopušteno mu je da radi samo tri dana tjedno.

"Vašim ste mi tempom ozbiljno narušili zdravlje", rekao je sucima. Zbog problema s visokim tlakom i iscrpljenošću optuženog, suđenje je prekidano u desetak navrata, a prema uputama liječnika odvija se tri radna dana tjedno.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffery Nice ponovo je aktualizirao pitanje nametanja branitelja Miloševiću, no vijeće ga nije željelo razmatrati.

Vijeće je Miloševiću odobrilo 4 sata ili jedan dan za iznošenje uvodne riječi, te odredilo da svjedoke mora izvoditi prema redoslijedu pojedinačnih optužnica, osim kada se preklapaju.

Miloševiću se od 12. veljače 2002. pred ICTY-em sudi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koje su srpske snage počinile tijekom ratova u Hrvatskoj (1991-95), BiH (1992-95) i na Kosovu (1998-99). Među ukupno 66 točaka iz tri optužnice, tereti ga se i za genocid nad Muslimanima u BiH.

Raspravno vijeće u srijedu je odbacilo zahtjev da se Miloševića oslobodi od optužbe za genocid i drugih inkriminacija koje tužitelji nisu dokazali, utvrdivši da je za svih 66 točaka, uključujući i genocid, pruženo dovoljno dokaza, što znači da će ih optuženi u nastavku suđenja morati pobijati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙