FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆU OSTAJE OPTUŽBA ZA GENOCID I OSTALE TOČKE OPTUŽNICE

DEN HAAG/ZAGREB,16. lipnja(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY)u srijedu je odbacilo zahtjev da se bivšeg jugoslavenskog predsjednikaSlobodana Miloševića oslobodi od optužbe za genocid, ocijenivši da sutužitelji pružili dovoljno dokaza za tu kao i za ostale osporavanetočke optužnice, dok su nedovoljno ili nikako dokazali samo određenenavode vezane uz neke od optužbi.
DEN HAAG/ZAGREB,16. lipnja(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je odbacilo zahtjev da se bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića oslobodi od optužbe za genocid, ocijenivši da su tužitelji pružili dovoljno dokaza za tu kao i za ostale osporavane točke optužnice, dok su nedovoljno ili nikako dokazali samo određene navode vezane uz neke od optužbi.

"Postojao je udruženi zločinački pothvat uz sudjelovanje optuženog i članova vodstva bosanskih Srba, s ciljem i namjerom da se uništi dio bosanskih Muslimana kao skupine, a njegovi sudionici počinili su genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom", navode suci u odluci o zahtjevu za odbacivanje optužbi, koji su ispred obrane u ožujku podnijeli "prijatelji suda" (amici curiae).

Odluka o postojanju "genocidne namjere" kod Miloševića, ključne za dokazivanje odgovornosti, donesena je većinom glasova vijeća uz izdvojeno mišljenje korejskog suca O-Gon Kwona.

U općem dijelu odluke navodi se kako je vijeće utvrdilo "da ima dovoljno dokaza koji podržavaju svaku od osporavanih točaka u tri optužnice, ali nisu ili su nedovoljno dokazani određeni činjenični navodi relevantni za neke od optužbi".

Odluka znači da će u dokaznom postupku obrane, koji treba početi 5. srpnja, Milošević morati pobijati svih 66 točaka optužnice.

Kada je riječ o optužnici za Hrvatsku, vijeće je odbacilo zahtjev da se optuženog oslobodi od optužbi za teško kršenje Ženevskih konvencija jer sukob nije imao međunarodni karakter sve do stjecanja državnosti RH 15. siječnja 1992.

Također je odbačen zahtjev da se utvrdi kako navodi o zločinima u Nadinu, Šarengradu, Bruškoj i Bapskoj nisu dovoljno dokazani.

Zahtjev je prihvaćen samo u odnosu na nedovoljnu dokazanost dijela činjeničnih navoda o postojanju zatočeničkih centara u vojarnama JNA u Kumboru i Zrenjaninu, ili navođenju broja zatočenih Hrvata u zatvoru u Kninu (150) i policijskoj postaji u Opatovcu, te o razaranju i pljački u selu Ćelije.

U dijelu optužnice za BiH vijeće je prihvatilo ocjenu o nedovoljnoj dokazanosti 40-ak činjeničnih navoda uz neke točke optužnice.

Kod optužnice za Kosovo vijeće je odbacilo zahtjev da se utvrdi kako nije postojao oružani sukob prije početka intervencije NATO-a 24. ožujka 1999., kao i sve zahtjeve temeljene na ocjeni o nedovoljnoj dokazanosti optužbi ili činjeničnih navoda uz njih.

U četvrtak se pred vijećem, u kojem je prošloga tjedna sudačku dužnost preuzeo lord Iean Bonomy kao nasljednik Richarda Maya, održava konferencija uoči drugog dijele procesa u kojem će Milošević izvoditi svjedoke i dokaze obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙