FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok Brodarac na suđenju Gavronu i Hubeliću

SISAK, 16. lipnja 2004. (Hina) - Na suđenju bivšim hrvatskimbraniteljima i pripadnicima MUP-a Stanislavu Gavronu i Ivanu Hubelićuna Županijskom sudu u Sisku, koji su optuženi da su ubojstvom civilasrpske narodnosti Nikole Drobnjaka (59) u travnju 1992. u Poli kodSiska počinili kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnogstanovništva, danas je svjedočio sisako-moslavački župan ĐuroBrodarac, koji je u vrijeme tog događaja bio načelnik Policijskeuprave u Sisku.
SISAK, 16. lipnja 2004. (Hina) - Na suđenju bivšim hrvatskim braniteljima i pripadnicima MUP-a Stanislavu Gavronu i Ivanu Hubeliću na Županijskom sudu u Sisku, koji su optuženi da su ubojstvom civila srpske narodnosti Nikole Drobnjaka (59) u travnju 1992. u Poli kod Siska počinili kažnjivo djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, danas je svjedočio sisako-moslavački župan Đuro Brodarac, koji je u vrijeme tog događaja bio načelnik Policijske uprave u Sisku.

Na pitanje predsjednice Sudskog vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Sisku Ljubice Balder, sjeća li se "predmeta" ubojstva civila u Poli 5. travnja 1992., Brodarac je izjavio "da se sjeća tog predmeta i da o njemu zna iz informacija koje je dobivao od policijskih inspektora koji su radili na tome, jer je on kao načelnik zbog ratnih djelovanja bio zauzet drugim stvarima, a operativno istraživanje tog ili drugih predmeta nije ni bio njegov posao".

"Događaj su službenim dopisom policiji prijavili pripadnici Hrvatske vojske i na njemu su radili moji inspektori koji su obavili svoj posao", rekao je Brodarac. Naveo je da "protiv okrivljenih Gavrona i Hubelića u to vrijeme nije pokrenut ni stegovni, a ni kazneni postupak jer nije bilo nijedne indicije, niti dokaza, barem prema onomu što su tada utvrdili njegovi suradnici, da se radi o ljudima iz policije, a pogotovo ne o Gavron i Hubeliću".

Sudski vještak patolog Stevo Kovačević je iznio činjenice o obavljenom vanjskom pregledu mrtvog muškog tijela koje je nađeno na obali Save u mjestu Gušče kod Siska 29. travnja 1992. Kako je izjavio, na tijelu je našao dvije prostrijelne rane na glavi i trbuhu dok je dio svjedoka na suđenju tvrdio da je Drobnjak pogođen s najmanje tri, četiri ili više hitaca. Izjavio je da je u odjeći tog mrtvog tijela pronađena zdravstvena iskaznica na ime Nikole Drobnjaka, rođenog 1933., iz Ratkovićeve ulice 59. u Petrinji, te da je "leš bio u takvom stanju da se nije mogla obaviti identifikacija".

Sudsko vijeće odbilo je daljnje dokazne prijedloge županijskog državnog odvjetnika iz Siska Stipe Vrdoljaka, ocjenjujući da je očito riječ o odugovlačenju postupka i zaključivši da njihovo iznošenje ne bi donijelo ništa bitno u dokaznom postupku. Iznošenje završne riječi obrane i okrivljenih sazvano je za 23. lipnja nakon čega će prvostupanjsko Sudsko vijeće izreći presudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙