FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRIČA O SEKSU, BOGU I SMS-U UZDRMALA ŠVEDSKU JAVNOST

UPPSALA, 10. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dadilja, svećenik,SMS-poruke od Boga i ubojstvo - ključ su složenog zločina koji sedogodio u Švedskoj početkom ove godine i u međuvremenu puni svenaslovnice švedskog tiska u aferi koja je zadnjih godina najvišepotresla javnost te tradicionalno liberalne zemlje.
UPPSALA, 10. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dadilja, svećenik, SMS-poruke od Boga i ubojstvo - ključ su složenog zločina koji se dogodio u Švedskoj početkom ove godine i u međuvremenu puni sve naslovnice švedskog tiska u aferi koja je zadnjih godina najviše potresla javnost te tradicionalno liberalne zemlje.

Suđenje koje je počelo u svibnju u Uppsali, u sjevernom dijelu Švedske, otkrilo je bizarnu priču o seksu i smrti u kongregaciji Knutby koja pripada švedskom pentekostalnom pokretu.

"Priča ima sve klasične elemente drame: ubojstvo, seks, vjeru, preljub i ljubomoru", kazao je Niklas Silow, urednik najtiražnijeg švedskog tabloida "Aftonbladeta".

"Takav slučaj mogao se dogoditi samo u filmovima, ali se dogodio u maloj i ruralnoj zajednici", kazao je Sillow čiji list svakodnevno izvješćuje o krvavom skandalu pod naslovima poput "Kuća smrti" ili "Svaki je spolni snošaj bio tribut bogu".

Sara Svensson, 27-godišnja dadilja koja radi za jednog od kongregacijskih svećenika, priznala je da je ubila njegovu suprugu u siječnju i da je pokušala ubiti susjeda. Kazala je da joj je svećenik, s kojim je bila u vezi, rekao da ih ubije i da je to jedini način da zadovolji Boga.

Tužitelji tvrde da se 32-godišnji svećenik Helge Fossmo htio riješiti svoje supruge i započeti život s novom ženom: suprugom susjeda kojeg je Svensson ubila. Fossmo odbacuje optužbe za ubojstvo i pokušaj ubojstva. Presuda za ubojstvo u Švedskoj kažnjava se s najmanje deset godina zatvora do doživotne zatvorske kazne.

Fossmo je također osumnjičen da je ubio svoju prvu suprugu koja je "pala u kadi" 1999. godine i udarila glavom o slavinu. Njezina se smrt smatrala nesretnim slučajem, ali je, nakon ovog slučaja, tijelo eskhumirano i slučaj je ponovno otvoren.

Knuttby je smješten u šumovitom predjelu Švedske, a oni koji su ga napustili tvrde da je život ju kongregaciji daleko od idiličnog. Predvođeni ženom koja nosi naziv "Kristova nevjesta", nakon što se "zaruči" s Isusom na posebnoj svečanosti, svećenici imaju utjecaj na svaki aspekt života članova kongregacije, uključujući i to da im govore s kim se trebaju vjenčati.

Kongregacija Knutby stavlja naglasak na proročanstva i svjedoci kažu da je Fossmo vrlo često pričao o svojim snovima koji su mu govorili da će njegove supruge "biti pozvane kući Bogu".

A u zemlji poznatoj po tehnologiji mobilnih telefona SMS poruke su se pokazale kao važan dokaz.

Svensson je izjavila da je primila niz anonimnih poruka, za koje je vjerovala da dolaze od Boga, a koje je pozivaju da počini ubojstva. Telefonska kompanija je uspjela ući u trag izbrisanim porukama koje su ih dovele do Fossma. On je priznao da ih je slao, ali samo da bi učvrstio dadilju u njezinoj vjeri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙