FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROŠIRENJE EU MOGLO BI SRUŠITI NJEMAČKI SOCIJALNI SUSTAV - INSTITUT

BERLIN, 16. lipnja 2004. (Hina) - Najnovije proširenje Europske unijemoglo bi u dogledno vrijeme srušiti socijalni sustav u Njemačkoj,upozorio je ovih dana ugledni muenchenski Institut za gospodarskaistraživanja (ifo).
BERLIN, 16. lipnja 2004. (Hina) - Najnovije proširenje Europske unije moglo bi u dogledno vrijeme srušiti socijalni sustav u Njemačkoj, upozorio je ovih dana ugledni muenchenski Institut za gospodarska istraživanja (ifo).

Direktor ovog instituta Hans Werner Sinn očekuje da će nakon 2010., kada budu ukinuta ograničenja glede migracije iz novih u stare članice EU-a, oko 2,5 milijuna građana s istoka Europske unije doseliti u Njemačku s ciljem korištenja socijalnog sustava, koji je u usporedbi s ostatkom Europe još uvijek velikodušan.

Europska unija je donijela propise koji izjednačavaju ne samo domaće i strane zaposlenike nego i nezaposlene, čime je upućen poziv svim nezaposlenima ili socijalno ugroženima da pohrle u zemlje s boljom socijalnom potporom u koje spada i Njemačka, smatra Sinn koji tvrdi da će nova europska regulativa iza 2010. poljuljati europske socijalne sustave. Posljedica imigracije u njemački socijalni sustav biti će postepeno smanjivanje socijalnih povlastica, zaključio je Sinn. On, međutim, smatra da je bi taj trend mogao povoljno utjecati na razvoj gospodarstva i bolju konkurentnost Europe na svjetskom tržištu.

Povjerenik Kršćansko-demokratske unije (CDU) za socijalna pitanja u Europskom parlamentu Hartmut Nassauer procjene ovog instituta drži pogrešnima. On smatra da će i poslije 2010. stranci u Njemačkoj pravo na socijalnu pomoć moći steći tek nakon petogodišnjeg legalnog boravka, za vrijeme kojeg mora biti osigurana egzistencija vlastitim radom kao što je to predviđeno postojećim zakonom koji vrijedi i za stanovnike zemalja EU.

Njemačka institucija socijalne pomoći svoje korijene vuče još iz vremena Weimarske republike (1919 - 1933) i služi tomu da osobe koje zarađuju manje od egzistencijalnog minimuma unatoč materijalnim poteškoćama "u punoj mjeri mogu sudjelovati u svakodnevnom radu društva". Visina socijalne pomoći ovisi o više čimbenika ali se u pravilu kreće oko 300 eura mjesečno. Uz to još dolaze redovita naknada za stanarinu te sezonska naknada za odjeću i pokućstvo.

Mediji su u posljednje vrijeme zabilježili veći broj zloupotreba socijalne pomoći koje su zakonodavce primorali na neke promjene. Tako je, nakon što je izbio skandal oko jednog primatelja socijalne pomoći koji je na Floridi živio u luksuznom apartmanu, pooštrena klauzula o primateljima socijalne pomoći koji žive u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙