FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

škare-Ožbolt potvrdila da bi Hrvoje Šarinić mogao biti kandidat dc-a na predsjedničkim izborima

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednica Demokratskog centra (DC)Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je danas da bi jedan od utemeljiteljaDC-a Hrvoje Šarinić mogao biti kandidat te stranke na predstojećimpredsjedničkim izborima.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je danas da bi jedan od utemeljitelja DC-a Hrvoje Šarinić mogao biti kandidat te stranke na predstojećim predsjedničkim izborima.

Navela je da je Šarinić obnašao odgovorne dužnosti u uspostavi suverene hrvatske države, da pripada umjerenoj, građanskoj opciji političkog centra.

O eventalnoj kandidaturi, nakon što bi je Šarinić prihvatio, odlučio bi najesen Glavni odbor DC-a, rekla je Škare-Ožbolt na stranačkoj konferenciji za novinare.

Govoreći o očekivanom dobivanju statusu kandidata u Europskoj uniji izrazila je zadovoljstvo što je DC dio Vlade koja je za Hrvatsku izborila status kandidata, ne umanjujući, kako je navela, zasluge onih koji su i prije radili na tom procesu.

Što se Hrvatska više približava EU, sve je više euroskeptika u oporbi, koja se dok je bila na vlasti također zalagala za što brže priključenje EU, navela je dodavši da oko ulaska u EU treba postići konsenzus.

Po njezinu sudu neutemeljene su optužbe na račun vlasti da je Hrvatska na koljenima zbog Haaga i da je odustajanjem od primjene ribolovno-ekološke zone za članice EU izdala hrvatske nacionalne interese.

Govoreći o perspektivama približavanja Hrvatske EU, potpredsjednik DC-a Đurica Mišin rekao je da je potrebno učiniti velike promjene naročito u gospodarstvu i naveo da status kandidata Hrvatskoj omogućava korištenje predpristupnih fondova, no da je ta mogućnost zbog nedostatka kvalitetnih programa iskorištena tek manjim dijelom.

Međunarodni tajnik DC-a Radovan Fuchs založio se za vraćanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) na osobne iskaznice, jer su svakodnevno suočeni s problemima, zbog kako je rekao nespretne i politikantske odluke bivše vlasti da se JMBG briše. To je stvorilo probleme i u radu tijela državne uprave, a Fuchs smatra da bi takvo loše rješenje trebalo što prije ispraviti kako se ne bi stvarali još veći problemi i troškovi.

Obnašatelj dužnosti predsjednika DC-ova Šibensko-kninskog županijskog povjerenstva Ante Despot govoreći o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa rekao je da je obnašatelj dužnosti predsjednika Povjerenstva Antun Kapraljević neutemeljeno pokušao kompromitirati aktualnu vlast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙