FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GIL ROBLES: U HRVATSKOJ DVIJE SKUPINE PROBLEMA LJUDSKIH PRAVA

ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - U području zaštite ljudskih prava uHrvatskoj postoje dvije skupine problema, jedni koji su specifični iuključuju povijesno naslijeđe, a drugi koji su zajednički svimeuropskim zemljama, izjavio je u srijedu u Zagrebu povjerenik VijećaEurope za ljudska prava Alvaro Gil Robles.
ZAGREB, 16. lipnja 2004. (Hina) - U području zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj postoje dvije skupine problema, jedni koji su specifični i uključuju povijesno naslijeđe, a drugi koji su zajednički svim europskim zemljama, izjavio je u srijedu u Zagrebu povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Alvaro Gil Robles.

Gil Robles je to rekao u izjavi za novinare nakon razgovora s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova RH Gordanom Bakotom.

Time je europski povjerenik završio višednevni posjet Hrvatskoj na temelju kojeg će do kraja srpnja sastaviti izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, i potom ga u rujnu predati Ministarskom odboru i Parlamentarnoj skupštini VE. Tijekom posjeta sastao se s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, pučkim pravobraniteljem, predstavnicima nevladinih organizacija, a posjetio je i kaznionicu u Lepoglavi i neka romska naselja.

"U prvoj je skupini najteži problem, koji treba najžurnije riješiti, povratak svih izbjeglica i omogućavanje povrata njihove imovine. Pritom treba voditi računa ne samo o povratu privatnog vlasništva, već i o povratu stanarskih prava", rekao je Gil Robles.

Glede tih pitanja postoji jasna i čvrsta politička volja za rješenjem i kod premijera i kod Vlade, rekao je povjerenik.

"Vlada je iskazala čvrstu namjeru da pitanje povrata imovine riješi prije kraja ove godine, ali je apsolutno nužno čim je prije moguće riješiti i problem stanarskih prava", dodao je, objasnivši kako stanarsko pravo treba vratiti ljudima koji su ga nekad imali, ali su ga izgubili jer se nisu mogli vratiti u svoje stanove u roku od šest mjeseci, kako je to bilo propisano zakonom.

"No istodobno treba voditi računa i o ljudima koji su sad u tim stanovima, jer su i oni izbjeglice iz nekih drugih krajeva", rekao je, dodavši kako je svjestan težine tog problema.

"To zahtijeva višestruku akciju, prije svega provedbu političke volje u stvarna djela, nadilaženje otpora na lokalnoj razini, osiguranje nužnih materijalnih sredstava kako bi se to moglo ostvariti i rješavanje predmeta koji su godinama na sudovima", pojasnio je i izrazio uvjerenost da će Hrvatska uskoro riješiti taj teški i bolni problem, pri čemu joj treba pomoć i međunarodne zajednice.

U drugoj skupini, po Gil Roblesovom mišljenju, problemi su koji se odnose na sve Hrvate, ali i ostatak Europe, među kojima je najvažniji funkcioniranje pravosuđa u smislu brzog rješavanja predmeta i provedbe presuda.

"Neshvatljivo je da još postoji milijun i pol neriješenih predmeta, a svake godine pred sudove u RH stiže još milijun. To stanje treba okončati, sudovi moraju profunkcionirati, treba nastaviti s reformama i ojačati instrumente pravosuđa, jer pravosuđe kojem trebaju godine i godine za rješavanje pojedinog predmeta zapravo ne funkcionira", a onda ne funkcionira jedan vrlo bitan element pravne države.

Povjerenik VE za ljuska prava rekao je kako je za posjeta Lepoglavi uvidio potrebu da se izgradi posebna kaznionica za mlade ljude, ustvrdivši kako je boravak u istom zatvoru ljudi koji su prvi put prekršili zakon i okorjelih kriminalaca kontraproduktivan i negativan jer onemogućuje resocijalizaciju mladih prekršitelja.

Od problema s romskom zajednicom istaknuo je nemogućnost zapošljavanja, iako je to i općehrvatski problem, te obrazovnu diskriminaciju, odnosno potrebu da se romskoj djeci omogući jednako obrazovanje kao ostalim građanima. Pri tome bi, smatra, trebalo napraviti programe učenja hrvatskog jezika u predškolskoj dobi za romsku djecu. On je dodao da to nije opća pojava, već je ogranična na neke hrvatske regije.

Alvaro Gil Robles na kraju je želio javno istaknuti potpunu suradnju hrvatskih vlasti tijekom posjeta, jer je sve bilo potpuno transparentno i omogućen mu je uvid u sve što je zahtijevao.

Državni tajnik u MVP Gordan Bakota rekao je kako će izvješće povjerenika biti dobar putokaz za daljnje djelovanje Hrvatske u području ljudskih prava, koje bi moglo olakšati primanje RH u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙