FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCHWIMMER: SCHENGENSKI REŽIM NE SMIJE BITI ZAPREKA SURADNJI U EUROPI

STRASBOURG, 26. svibnja 2004. (Hina) - Glavni tajnik Vijeća Europe (VE)Walter Schwimmer izjavio je u srijedu u Strasbourgu da schengenskigranični režim ne bi smio biti zapreka suradnji između Europske unije(EU) i susjednih zemalja.
STRASBOURG, 26. svibnja 2004. (Hina) - Glavni tajnik Vijeća Europe (VE) Walter Schwimmer izjavio je u srijedu u Strasbourgu da schengenski granični režim ne bi smio biti zapreka suradnji između Europske unije (EU) i susjednih zemalja.

"Pomicanje schengenskih granica prema istoku ne bi trebalo priječiti regionalnu i prekograničnu suradnju između EU i graničnih zemalja", rekao je Schimmer na godišnjem zasjedanju Kongresa regionalne i lokalne samouprave VE.

Ističući da je cilj VE da europski kontinent bude bez granica, glavni tajnik se zauzeo za olakšavanje kretanja Europom, osobito mlađim ljudima iz država koje nisu članice EU.

Govoreći o tzv. zapadnom Balkanu istaknuo je da je rješenje za to područje u regionalnoj suradnji.

"To ne bi trebala biti samo suradnja šefova država i vlada nego i suradnja parlamenata te regionalnih i lokalnih vlasti", rekao je Schwimmer koji dužnost glavnog tajnika obavlja posljednih pet godina.

Schwimmer je istaknuo da VE u europskoj političkoj arhitekturi ima ulogu "arene solidarnosti" između europskih zemalja bez obzira jesu li one članice EU ili nisu.

"Mi smo polje za suradnju svih europskih zemalja na ravnopravnoj osnovi", istaknuo je Schwimmer.

Time je odgovorio na kritike o svrsishodnosti postojanja VE u vrijeme širenja euroatlantskih integracija prema istoku kontinenta.

Zasjedanje Kongresa nastavlja se u četvrtak izvješćem o stanju u jugoistočnoj Europi koje će izaslanicima podnijeti Elizabeth Rehn, predsjedateljica prvog radnog stola Pakta o stabilnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙