FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnatelju Talijanske drame riječkga HNK Damianiju uručen otkaz

RIJEKA, 24. svibnja 2004.(Hina) - Ravnatelj Talijanske drame riječkogaHNK "Ivana pl. Zajca" Alesandro Damiani danas je na konferenciji zanovinare najavio da će na odluku o danas dostavljenu izvanrednomotkazu ugovora o radu uložiti zahtjev za zaštitu prava, a ako ih nakontoga ne ostvari, podnijet će sudsku tužbu.
RIJEKA, 24. svibnja 2004.(Hina) - Ravnatelj Talijanske drame riječkoga HNK "Ivana pl. Zajca" Alesandro Damiani danas je na konferenciji za novinare najavio da će na odluku o danas dostavljenu izvanrednom otkazu ugovora o radu uložiti zahtjev za zaštitu prava, a ako ih nakon toga ne ostvari, podnijet će sudsku tužbu.

Damiani je najavio i sudsku tužbu za klevetu i uvrjedu protiv intendantice riječkog HNK Mani Gotovac (koja je potpisala odluku o otkazu).

Odluku o otkazu Damiani je zaprimio na bolovanju, a uručenjem otkaza prestaje mu radni odnos u HNK bez prava na propisan otkazni rok i otpremninu.

Ugovor o radu na određeno vrijeme Damianiju je otkazan jer je, kako se navodi, "u priopćenju objavljenu u 'Novom listu' 8. svibnja ove godine iznio netočne i omalovažavajuće podatke o radu i djelovanju riječkog HNK, vrlo grubo ugrozivši ugled Kazališta i u cijelosti prekršivši i zanemarivši obveze koje je preuzeo zaključenjem ugovora o radu".

U duljem obrazloženju odluke navodi se da je Damiani svoje obveze obavljao protivno zakonu, statutu i aktima Kazališta, da je "ignorirao intendanticu, njezine zahtjeve i upute za rad, iako mu je poznato da je dužnost morao obavljati u skladu s njezinim odlukama i uputama".

U nastavku stoji da je na konferenciji za tisak o programu za sljedeću sezonu u rujnu 2003. grubo napao intendanticu, kazavši da laže te da je takvo nedolično ponašanje ponovio u priopćenju u svibnju ove godine u "Novom listu", te kako je naveo neistine da su "aktivnosti intendantice u pripremi predstave 'Vaccaria' najgrublji pohod na autonomiju Talijanske drame, najstariju ustanovu talijanske manjine".

Predstavnici sindikata HNK nisu se složili s nacrtom otkaza te smatraju da Damiani nije odgovoran za zanemarivanje obveza, iznošenje omalovažavajućih podataka i ugoržavanje ugleda poslodavca, navodi se u obrazloženju.

Damiani se očitovao na nacrt odluke o otkazu koji je zaprimio 9. svibnja. Naveo je da nije zanemario svoje obveze, nego da upravo radi svoj posao i nastoji ostvariti predloženi repertoar. Među ostalim ističe da je, primjerice, na zahtjev intendantice iz ugovora za gostovanje predstave "Vaccaria" u Veroni uklonjen naziv nositelja projekta - Talijanske drame, a da se u promidžbenim materijalima ističe naziv nepostojećg "Kazališta Rijeka".

"Smatram da nisu ostvareni razlozi za otkaz koje navodi intendantica Gotovac, nego da je riječi o različitim shvaćanjima značenja Talijanske drame kao dijela HNK i važne ustanove talijanske manjine, koje intendantica nastoji umanjiti do te mjere da se u njezinu predloženu intendantskom programu ni jednom riječju ne spominje Talijanska drama riječkog HNK", ponovio je danas novinarima Damiani.

Intendantica Mani Gotovac nije bila dostupna za komentar o otkazu Damianiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙