FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: Nastavljeno suđenje Milenku Radaku, optuženom za ratni zločin

ZADAR, 15. lipnja 2004. (Hina) - Na Županijskom sudu u Zadru danas jenastavljeno suđenje Milenku Radaku iz Benkovca, optuženom za ratnizločin koji je kao zapovjednik specijalnog voda tzv. Teritorijalneobrane bivše općine Benkovac, provodeći velikosrpsku ideju, proveo nadcivilnim pučanstvom u Škabrnji 1991.
ZADAR, 15. lipnja 2004. (Hina) - Na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje Milenku Radaku iz Benkovca, optuženom za ratni zločin koji je kao zapovjednik specijalnog voda tzv. Teritorijalne obrane bivše općine Benkovac, provodeći velikosrpsku ideju, proveo nad civilnim pučanstvom u Škabrnji 1991.

Nakon što je pročitana optužnica Radak je izjavio da se ne osjeća krivim.

Njegov branitelj, zagrebački odvjetnik Luka Šušak iznio je primjedbe na optužnicu zatraživši da mu se pojasni što znači kvalifikacija da je Radak provodio velikosrpsku ideju.

Uz to, Šušak je imao primjedbe na policijski zapisnik o saslušanju Milenka Radaka, ustvrdivši da je nezakonit.

Nakon toga su pred sudom saslušana dvojica svjedoka, djelatnik Policijske uprave zadarske Ive Kardum, inače voditelj Odsjeka za ratni zločin u PU zadarskoj, koji je saslušavao optuženog Radaka u srpnju prošle godine nakon što je uhićen, te biogradski odvjetnik Dragan Zorić, koji je u to vrijeme bio nazočan Radakovu saslušanju.

Kardum je izjavio da je policija posjedovala dio pronađene dokumentacije iz koje je bilo vidljivo da je Radakov specijalni vod tzv. Teritorijalne obrane bivše općine Benkovac sudjelovao u napadu na Škabrnju. U toj dokumentaciji bio je popis svih pripadnika voda, a u popisu i Radakovo ime. "Sam nam je Radak izjavio da će rado ispričati sve što je bilo i da je došao u Hrvatsku iskajati svoje grijehe", rekao je Ive Kardum.

Odvjetnik Zorić posvjedočio je da od strane policije nije bilo nikakvih podmetanja kao što tvrdi Radakov branitelj Luka Šušak.

Odvjetnik Šušak ustrajao je u zahtjevu da se policijski zapisnik o saslušanju Milenka Radaka izdvoji kao nezakonit što je Sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Branimira Zorice, odbilo.

Šušak je uložio žalbu na takvu odluku Sudskog vijeća, a kada na nju bude odgovoreno, suđenje koje je počelo početkom ove godine, bit će nastavljeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙