FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: OPTUŽNICA PROTIV ŠESTORKE - POKUŠAJ ZAŠTITE ODGOVORNIH U JNA - ODVJETNIK

BEOGRAD,4. lipnja(Hina) - Šestorici optuženih za ratni zločin naOvčari, kojima je pred Specijalnim vijećem za ratne zločine u Beograduveć započelo suđenje, specijalni tužitelj je na teret stavio ratnizločin protiv ratnih zarobljenika, iako za takvu kvalifikaciju uspisima ne postoje valjani dokazi, te se takvom optužbom nastavljadosadašnja praksa pokušaja maksimalne zaštite pripadnika regularnihvojnih jedinica u sudskim procesima, stajalište je beogradskogodvjetnika Dragoljuba Todorovića, koji u postupku protiv šestoricezastupa obitelji oštećenih.
BEOGRAD,4. lipnja(Hina) - Šestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari, kojima je pred Specijalnim vijećem za ratne zločine u Beogradu već započelo suđenje, specijalni tužitelj je na teret stavio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, iako za takvu kvalifikaciju u spisima ne postoje valjani dokazi, te se takvom optužbom nastavlja dosadašnja praksa pokušaja maksimalne zaštite pripadnika regularnih vojnih jedinica u sudskim procesima, stajalište je beogradskog odvjetnika Dragoljuba Todorovića, koji u postupku protiv šestorice zastupa obitelji oštećenih.

"Naprotiv, postoje brojni dokazi da su u hangarima na Ovčari zatvoreni civili, ljudi izašli iz podruma i drugih skloništa nakon okončanja oružanih sukoba, ranjenici sa zavojima i drugim vidljivim tragovima povređivanja. Bez obzira što je i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika predviđena ista kazna, tu ipak postoji bitna razlika, pogotovo što je rat u Vukovaru vodila država SFRJ i njena JNA", piše Todorović u autorskom tekstu u dnevniku "Danas" od petka. On konstatira da "tužitelj ovakvom optužbom očito želi zaštititi regularne jedinice od neugodne činjenice da su vojnici i oficiri ubijali civile i ranjenike".

Iz spisa predmeta, kao i na osnovu dosadašnjeg tijeka suđenja, nesumnjivo proizlazi da su TO Vukovara i druge vojne i oružane formacije na vukovarskom ratištu bile potčinjene JNA, piše Todorović.

"Izravno se, i to u više iskaza svjedoka, apostrofiraju oficiri JNA Miroslav Radić, Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, kao starješine koje su izdavale sva relevantna naređenja. Zato se kao potpuno neosnovane pokazuju izjave naših političara, uključujući i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića, da se podizanjem optužnice pred Specijalnim vijećem za ratne zločine protiv optuženih za zločine na Ovčari isključuje odgovornost Radića, Šljivančanina i Mrkšića. Naprotiv, njihove odgovornosti su paralelne i jedna drugu ne isključuju".

Svjedoci, a u nekoliko navrata i predsjednik sudskog vijeća, okončanje ratnih operacija označavali su kao "oslobođenje Vukovara", što "djeluje vrlo mučno na prisutnu rodbinu ubijenih, na njihove opunomoćenike i sve koji znaju i stalo im je da se utvrdi istina o ratu u Vukovaru", kaže Todorović dalje, konstatirajući da su članovi obitelji "razočarani dosadašnjim tijekom suđenja, što je razumljivo, budući da optuženi poriču umiješanost u zločin, a svjedoci optužbe ih štite i slave kao heroje".

Međutim, prema riječima odvjetnika Todorovića, za poznavatelje predmeta i odvjetnike, opunomoćnike oštećenih, suđenje u cjelini se odvija korektno. "Imajući u vidu iskaze u istražnom postupku svjedoka, koji će tek biti saslušani na glavnoj raspravi, možda su sumnja i zabrinutost suvišni", zaključuje Todorović.

Nastavak suđenja optuženoj šestorci zakazan je za 21. lipnja, kad bi se tom postupku - kako je najavilo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine - trebala pripojiti i optužnica protiv još 12 naknadno optuženih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙