FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKARE-OŽBOLT: SUĐENJE NORCU I ADEMIJU U HRVATSKOJ DO KRAJA GODINE

ZADAR, 6. lipnja 2004. (Hina) - Komentirajući posjet haaške tužiteljiceCarle del Ponte Hrvatskoj, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožboltizjavila je u subotu u Zadru da se vrlo brzo može očekivatiprebacivanje suđenja za ratne zločine iz Haaškog suda na hrvatskesudove.
ZADAR, 6. lipnja 2004. (Hina) - Komentirajući posjet haaške tužiteljice Carle del Ponte Hrvatskoj, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je u subotu u Zadru da se vrlo brzo može očekivati prebacivanje suđenja za ratne zločine iz Haaškog suda na hrvatske sudove.

"Možemo vrlo brzo očekivati preuzimanje suđenja za ratne zločine na našim sudovima. Prvo prebacivanje iz Haaga očekuje se za slučaj Norac - Ademi, što će biti i prvi test našeg pravosuđa. Nakon toga mogli bi uslijediti i drugi slučajevi prebacivanja. Ne mogu spekulirati, ali možemo očekivati početak tog suđenja do kraja ove godine", rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

"Unatoč glasinama da ne treba prebacivati predmete s Haaškoga suda u Hrvatsku jer naše pravosuđe nije spremno za to, razgovor haaške tužiteljice Carle del Ponte s našim sucima dokazuje suprotno. Ona je to i javno izjavila, a i na sastanku s predsjednicima međunarodne zajednice rekla da su hrvatske institucije apsolutno spremne preuzeti suđenja za ratne zločine", istaknula je ministrica, koja je u Zadru, kao predsjednica Demokratskog centra (DC) sudjelovala na sjednici Glavnog odbora DC-a.

Dodala je da Haaško tužiteljstvo tek treba donijeti odluku o spajanju suđenja generalima Norcu i Ademiju, a zatim predložiti Haaškom sudu da se njima sudi u Hrvatskoj, kako bi taj sud donio konačnu odluku o tome.

Nije htjela spekulirati o tome koji bi drugi hrvatski optuženici mogli biti prebačeni iz Haaga u Zagreb, ali je navela da vjeruje kako će mnogi haaški slučajevi bit vraćeni u Hrvatsku.

Ministrica pravosuđa Škare-Ožbolt je izjavila da je "haaška tužiteljica Carla del ponte bila impresionirana uređenošću Županijskog suda u Zagrebu i poznavanjem međunarodnog prava sudaca tog suda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙