FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: NASTAVLJENO SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE

MOSTAR, 9. lipnja 2004. (Hina) - Saslušanjem svjedoka obrane u srijeduje u Županijskom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje sedmoricikonjičkih Bošnjaka optuženih za ratne zločine počinjene u proljeće1992. godine nad Srbima u Konjicu.
MOSTAR, 9. lipnja 2004. (Hina) - Saslušanjem svjedoka obrane u srijedu je u Županijskom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje sedmorici konjičkih Bošnjaka optuženih za ratne zločine počinjene u proljeće 1992. godine nad Srbima u Konjicu.

Više svjedoka obrane izjavilo je da je prvooptuženi Miralem Salihović u proljeće 1992. godine, u vrijeme za koje ga optužnica tereti za ratni zločin nad Srbima, radio u Komunalnom poduzeću u Konjicu te da tada nije bio pripadnik armije BiH.

Ratni zapovjednik bataljuna Armije BiH u Konjicu Redžo Mujkić rekao je kako je prvooptuženi Miralem Salihović pristupio tom vojnom bataljunu Armije BiH tek u kolovozu 1992. godine.

I za četvrtooptuženog Safeta Sarajlića svjedoci su danas rekli kako u vrijeme za koje ga se tereti za počinjeni zločin nije bio u vojnim postrojbama. Takva današnja svjedočenja obrane u suprotnosti su sa svjedočenjem Rajke Suše, supruge jednog od ubijenih konjičkih Srba. Ona je na početku suđenja 13. svibnja ove godine u sudnici prepoznala optužene Bošnjake i ustvrdila kako su optuženi u vojnim odorama 6. svibnja 1992. godine upali u njihov konjički stan te odveli njezina supruga nakon čega je on pronađen mrtav u Jablaničkom jezeru.

Ejub Muslimović, Ahmed Jaketa i Sead Terzić, svjedoci obrane, potvrdili su kako su tog spornog dana bili s četvrtooptuženim Safetom Sarajlićem u jednom mjestu dvadesetak kilometara udaljenom od Konjica.

Pročitan je i iskaz svjedoka optužbe Nedžada Mušića, dan u istrazi 1999. godine. Mušić je u međuvremenu umro. On je rekao kako su tijela dvojice ubijenih konjičkih Srba pronađena u proljeće 1992. godine u Jablaničkom jezeru zavezana jedno za drugo.

To suđenje, koje se u Mostaru održava uz suglasnost Haškoga suda, nastavit će se 28. lipnja ove godine saslušanjem novih svjedoka obrane.

U Županijskom sudu u Mostaru trenutačno se vodi istraga protiv 900 osoba osumnjičenih za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙