FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-A BEZ STAJALIŠTA O "SLUČAJU HEBRANG"

ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Programsko vijeće HRT-a nije danaszauzelo stajalište o slučaju nazivanja potpredsjednika Vlade AndrijeHebranga u središnji Dnevnik HTV-a jer je većina članova Vijećaustvrdila da za takvu odluku nema dovoljno elemenata, odnosno da nijeutvrđeno je li se Hebrang miješao u uređivačku politiku HTV-a.
ZAGREB, 7. lipnja 2004. (Hina) - Programsko vijeće HRT-a nije danas zauzelo stajalište o slučaju nazivanja potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga u središnji Dnevnik HTV-a jer je većina članova Vijeća ustvrdila da za takvu odluku nema dovoljno elemenata, odnosno da nije utvrđeno je li se Hebrang miješao u uređivačku politiku HTV-a.

Iako je članica Vijeća Suzana Jašić "smekšala" svoj prvotni prijedlog da Vijeće oštro osudi Hebrangov potez i priklonila se prijedlogu da se podupre Ravnateljstvo, koje se o tom slučaju oglasilo priopćenjem, većina članova u glasovanju nije poduprla ni taj prijedlog.

Jadranka Kolarević, članica PV-a, Hebrangov postupak, odnosno pokušaj demantija HTV-ove vijesti o Sunčanom Hvaru, smatra propustom Vladine Službe za odnose s javnošću, koja je, drži, umjesto Hebranga trebala reagirati demantijem ako je Vlada smatrala da je u Dnevniku prenesena netočna vijest. "Problem je što ne funkcionira Služba jer se članovi Vlade nemaju na koga osloniti kad su u pitanju mediji", kazala je, predloživši da HTV u Vladu uputi snimke tv serije Zapadno krilo kao primjer rada Odjela za odnose s javnošću.

Upozorila je i da do danas nije utvrđeno je li riječ o nedopuštenu Hebrangovu pokušaju demantiranja točne informacije ili objavi netočne informacije, pa da zato Vijeće ne može zauzimati nikakvo stajalište. Na to je reagirao bivši v. d. urednika Informativnog programa HTV-a Nikola Kristić, ponovno istaknuvši da je HTV objavio točnu informaciju te da stoga nije trebao ni ispravak. "Nema ispravka dok se objavljuju točne informacije, jer je istina dio našeg posla. To je i te kako bio utjecaj na uređivačku politiku", rekao je. Da Vijeće ne treba zauzimati nikakvo stajalište, smatra i Nada Gaćešić-Livaković, koja u prilog toj tvrdnji navodi i to što se urednica Dnevnika Sanja Mikleušević za zaštitu novinarskih prava obratila samo Ravnateljstu HRT-a, a ne i Vijeću.

Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak zatim je, ustvrdivši da Vijeće mora stati iza novinarske struke, predložio da se podupre priopćenje Ravnateljstva, koje je prije desetak dana upozorilo na nedopuštenost miješanja u uređivačku politiku medija, ne navodeći konkretan slučaj. No taj prijedlog nije prošao, jer su za nj glasovala samo tri člana Vijeća, a četiri su bila suzdržana.

Vijeće je poduprlo odluku o omjeru za podjelu prihoda od pristojbe za RTV, po kojoj se oko 750 milijuna kuna dijeli na Hrvatski radio i HTV po omjeru 34:66.

Poduprt je i prijedlog glavnog ravnatelja HTV-a Mirka Galića da se, unatoč negativnoj ocjeni Vijeća programskom usmjerenju HRT-a, izradi nova shema, koju će izraditi danas izabrani urednici Informativnog programa i direktori programa Radija i televizije.

Na kraju sjednice pročitano je pismo člana Vijeća Ante Žužula, koji je izvijestio Vijeće da neće sudjelovati u njegovu radu dok se Hrvatski sabor ne očituje o navodnoj zamjeni mandata dvojice članova Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙