FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Hebrang u Šibeniku: Nisam predložio ukinuće dopunskog osiguranja

ŠIBENIK, 7. lipnja 2004. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministarzdravstva i socijalne skrbi dr. Andrija Hebrang zanijekao je nadanašnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku da je predložio ukinućedopunskog osiguranja i smanjenje prava na udjel u plaćanju lijekova.
ŠIBENIK, 7. lipnja 2004. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Andrija Hebrang zanijekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku da je predložio ukinuće dopunskog osiguranja i smanjenje prava na udjel u plaćanju lijekova.

"Ja ne mogu ta prava ni ukinuti ni smanjiti, nego o tomu odlučuje Hrvatski sabor nakon temeljite opće javne rasprave. Samo upozoravam da je u zdravstvu u prvom tromjesečju ove godine predviđeni proračun znatno prekoračen i da imamo dva rješenja - ili će Sabor prihvatiti da se ti gubitci pokriju iz državnog proračuna, što znači da bi trebalo zakinuti nekoga drugog pa neka sve ostane kao sada, ili će se smanjiti prava. Moj će prijedlog biti jedno i drugo", kazao je ministar Hebrang.

Po njegovim riječima u Hrvatskoj je vrlo zabrinjavajući rast troškova u zdravstvu koji su 39 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, a potrošnja u dopunskom osiguranju čak je 97 posto veća.

Kako je obrazložio, u šibensku i kninsku bolnicu došao je samoinicijativno, kad je utvrdio da su među najzaduženijima u Hrvatskoj. Nakon posjeta Kninu i tamošnjoj bolnici u Šibeniku se sastao s članovima Upravnog vijeća i ravnateljstvom bolnice te županijskim i gradskim vodstvom.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka iznio je podatke da šibenska Opća bolnica duguje 91 milijun kuna, od toga 63 milijuna dulje od tri mjeseca. Dodao je kako je iz državnog proračuna pokriveno 38 milijuna kuna gubitaka, ali da se oni i nakon toga gomilaju. Ta bolnica prednjači u Hrvatskoj i po broju zaposlenih po postelji, 2,45, a u ostalim sličnim bolnicama rade dva djelatnika na jednu postelju. S druge strane mjesečno je iskorišteno u prosjeku samo 76 posto od ukupno 300 postelja. Za prehranu bolesnika u šibenskoj bolnici potrošeno je dva puta više nego u drugim sličnim bolnicama, a plaće, za koje se izdvaja 92 posto ukupna prihoda, u zadnje su vrijeme povišene za 18 posto, a u ostalim bolnicama za četiri do pet posto, kazao je dr. Hebrang.

Ministar je, prigovorivši i načinu na koji je provedeno spajanje kninske i šibenske bolnice, naveo kako se on slaže da je spajanje bilo potrebno, ali ono nije saživjelo. Dio liječnika i stručnog osoblja iz šibenske Opće bolnice svaki bi dan trebao odlaziti u kninsku Opću bolnicu, no to se ne čini pa se u njoj na pregled očiju čeka pet mjeseci. Osim toga nisu uvedene ni subspecijalizacije pa ljudi moraju na preglede odlaziti u udaljeni Šibenik", kazao je Hebrang. Dodao je da Vlada može utoliko pomoći kninskoj bolnici da se poveća broj ugovorenih postelja za produženo liječenje sa 60 na 100 što će donijeti posao za 20-ak ljudi, a to će on predložiti HZZO-u. Najavio je da će vlasniku šibenske Opće bolnice, Šibensko-kninskoj županiji, predložiti da zbog stanja u šibenskoj Općoj bolnici i loše izvedena spajanja s kninskom bolnicom opozove i Upravno vijeće šibenske bolnice i njezina ravnatelja dr. Željka Burića.

Ministar Andrija Hebrang, u čijoj je pratnji i državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković, razgovarao je večeras sa županijskim vodstvom i o stanju u TLM-u.

Novinarima je kazao kako će predložiti Vladi da odobri tom poduzeću tražena jamstva za novi zajam od 170 milijuna kuna."Bez tog jamstva TLM neće ispuniti ambiciozan plan za ovu godinu koji je u prvom tromjesečju već dao dobre rezultate. Zbog toga ću se zauzeti da se TLM-u odobri traženo jamstvo za povrat duga dobavljačima i za obrtna sredstva", kazao je ministar Hebrang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙