FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVEĆENIK IZ SRIJEMA RAZGOVARAO S HAŠKIM ISTRAŽITELJIMA O STRADANJIMA HRVATA

SUBOTICA, 15. lipnja 2004. (Hina) - Svećenik iz Srijema, autorknjige-svjedočanstva o stradanju srijemskih Hrvata, Marko Kljajićrazgovarao je koncem prošloga tjedna s istražiteljima Haškogtribunala.
SUBOTICA, 15. lipnja 2004. (Hina) - Svećenik iz Srijema, autor knjige-svjedočanstva o stradanju srijemskih Hrvata, Marko Kljajić razgovarao je koncem prošloga tjedna s istražiteljima Haškog tribunala.

Haške istražitelje zanimali su događaji, ljudi i dokumenti opisani u knjizi "Kako je umirao moj narod", u kojoj su iscrpno prikazani zločini nad srijemskim Hrvatima početkom devedesetih.

Velečasni Kljajić u izjavi za HINU u utorak rekao je kako je riječ o prikupljanju dokaznog materijala o zločinima u Vojvodini za koje su optuženi Vojislav Šešelj i pripadnici Srpske radikalne stranke.

Haški istražitelji posjetili su velečasnog Kljajića u Petrovaradinu nepunih tjedan dana nakon odluke Sudskog vijeća Haškog tribunala da uvaži prigovor Vojislava Šešelja da taj sud nije nadležan za navodne ratne zločine počinjene u Vojvodini s obrazloženjem da "u toj pokrajini početkom devedesetih nije bilo oružanog sukoba, što je preduvjet za nadležnost suda".

Suci su stoga zatražili od Tužiteljstva razjašnjavanje navoda optužnice te da odgovarajućim dokaznim materijalom pokaže da je "deportacija Hrvata iz Vojvodine" izvedena u vrijeme oružanih sukoba.

Velečasni Kljajić ističe kako unatoč takvoj odluci Sudskog vijeća vjeruje da će Šešelju biti suđeno za zločine nad srijemskim Hrvatima.

Kako je izjavio Kljajić, haški istražitelji će se, nakon razgovora s petrovaradinskim župnikom i još jednim srijemskim svećenikom, susresti i s prognanicima iz Srijema koji sada žive u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙