FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NA DUŽNOST NOVOG HRVATSKOG VELEPOSLANIKA U SCG-U IMENOVAN KONTROVERZNI DIPLOMAT

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Na izuzetno važnu dužnost novoghrvatskog veleposlanika u Beogradu stupa Tonči Staničić, "diplomatčije je imenovanje u Hrvatskoj izazvalo veliku buru", bilježi BBC.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina) - Na izuzetno važnu dužnost novog hrvatskog veleposlanika u Beogradu stupa Tonči Staničić, "diplomat čije je imenovanje u Hrvatskoj izazvalo veliku buru", bilježi BBC.

Staničiću je to drugo veleposlaničko mjesto, ističe postaja, dodajući da je s prvog - mjesta hrvatskog veleposlanika u Sofiji - povučen početkom jeseni, nakon što je izazvao ogroman skandal, otvoreno i javno napavši u razgovoru za bugarski tabloid "Edno" svog tadašnjeg šefa, ministra vanjskih poslova Tonina Piculu.

U tom je interviewu Staničić dao i "neke neobične, skoro rasističke izjave", ističe BBC, navodeći da je novi hrvatski veleposlanik u Beogradu "definirao sebe kao Dalmatinca, te rekao da Hrvate dijeli na Dalmatince i Sjeverne Hrvate, izloživši i svoju teoriju o superiornosti Dalmatinaca".

"Po njemu oni su sličniji Talijanima, Grcima i Španjolcima nego Sjevernim Hrvatima, po prirodi su topliji, iskreniji i pošteniji od kontinentalnih Hrvata", navodi BBC.

Nekoliko dana nakon objavljivanja tog intervjua Staničić je povučen iz Sofije, ali je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo da ga povlači u sklopu redovite rotacije nakon što je u Bugarskoj proveo četiri godine, podsjeća postaja.

Nakon smjene vlasti u Hrvatskoj počela je velika smjena veleposlanika pa se otvorilo i pitanje novog hrvatskog veleposlanika u Beogradu, ali Staničićevo se ime nije spominjalo. U prvom je planu bio bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, "koji je žarko želio ići u Beograd ali ga premijer Sanader nije želio tamo poslati", napominje BBC.

Odluka o Staničićevu imenovanju izazvala je veliko iznenađenje a mjestimice i negativne komentare. No, kasnije su se čula objašnjenja da je Staničić blizak ljudima iz samog vrha vladajućeg HDZ-a te da su ga oni reaktivirali, prenosi postaja, pretpostavljajući da je možda iskustvo, koje je Staničić stekao na dužnosti hrvatskog konzula u Beogradu u vrijeme uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i SCG-a odigralo određenu ulogu u sadašnjem imenovanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙