FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za ponedjeljak, 14. lipnja

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 14. lipnja.
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 14. lipnja.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) organizira prezentaciju "Projekt 'Sunčani Hvar', model javno - privatnog partnerstva". Prezentaciju će održati predsjednik HFP-a Damir Ostović sa suradnicima. Hrvatski fond za privatizaciju 8. lipnja objavio je u hrvatskom dnevnom tisku i Financial Timesu "Poziv za podnošenje ponuda za osnivanje javno-privatnog partnerstva u društvu Sunčani Hvar d.d.", a rok za podnošenje neobvezujućih ponuda je 8. srpnja. U državnom portfelju nalazi se 74,56 posto temeljnog kapitala Sunčanog Hvara. Cilj je partnerstva, navedeno je u pozivu, da Fond svojim dionicama, te privatni partner svojim kapitalom i radom, zajednički unaprijede poslovanje Društva (11,00 sati, Lučićeva 6).

ZAGREB - Hrvatske željeznice održat će konferenciju za novinare o uvođenju u promet nagibnih vlakova na pruzi Zagreb - Split. O dovršenju radova na pruzi Oštarije - Knin - Split i o uvođenju u promet nagibnih vlakova govorit će predsjednik Uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić. Iz HŽ su već ranije najavili otvaranje te pruge za putnički promet krajem lipnja kada bi trebali početi voziti i prvi nagibni vlakovi od Zagreba do Splita i nazad. Prva dva od osam naručenih nagibnih vlakova stigla su u Zagreb prije dvadesetak dana. Ostalih šest vlakova, koje su Hrvatske željeznice (HŽ) naručile od kanadsko-njemačke tvrtke Bomabardier trebali bi biti isporučeni do sredine srpnja. Nagibni vlakovi imaju po 134 mjesta za sjedenje, suvremenog su dizajna, imaju smanjenu potrošnju goriva za 30 posto, a nagibni sustav omogućuje da se vlak nagne do 8 stupnjeva čime se omogućuje da ne gubi brzinu u zavojima. (salon Glavnog kolodvora u 12,00 sati).

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavit će na konferenciji za novinare novog glavnog direktora HUP-a. Kako se doznaje iz HUP-a, to je Neven Mimica, saborski zastupnik i bivši ministar europskih integracija. Mimica na mjestu glavnog direktora HUP-a zamjenjuje vršitelja dužnosti glavnog direktora Bernarda Jakelića, koji je tu dužnost obavljao nakon što je s nje u studenom prošle godine opozvan Željko Ivančević. Jakelić je tada dobio privremeni mandat koji završava 1. srpnja, a od sljedećeg mjeseca obnašat će dužnost zamjenika glavnog direktora HUP-a (HUP, Hatzova 12 u 15,00 sati).

ZAGREB - Međubankarska unija (MBU) održat će glavnu skupštinu na kojoj će biti predstavljen izvješaj o radu u protekloj godini, informacija o poslovnoj politici u 2004. godini te biti izabrano novo vodstvo unije. Nakon skupštine održat će se promocija 500-tog bankomata u MBNET-u (11,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u svibnju ove godine u odnosu na travanj porasle za 2,3 posto, što je daleko najveći mjesečni porast u ovoj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na isti mjesec prošle godine cijene industrijskih proizvodima pri proizvođačima u svibnju su veće za čak 4,4 posto, a takvom su porastu ponajprije doprinjeli proizvodnja naftnih derivata sa povećanjem od 34,3 posto, te proizvodnja metala sa 22,4 posto većim cijenama nego u prošlogodišnjem svibnju. Takva su kretanja utjecala na povećanje kumulativne stope pa su u prvih pet mjeseci ove godine cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile za 1,2 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je u prva tri mjeseca to povećanje iznosilo svega 0,4 posto.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj su u ožujku ove godine bili veći za 7,6 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, što je najniža mjesečna stopa rasta zabilježena u ovoj godini. Ukupno su u prvom ovogodišnjem tromjesečju građevinski radovi veći za 11,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ovi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se usporavaju visoke stope građevinske aktivnosti, jer je primjerice u prva tri mjeseca lani zabilježeno povećanje fizičkog obujma građevinskih radova za 19 posto. Pri tome je i nadalje najviše vremena odrađeno na ostalim građevinama (primarno ceste), oko 60,2 posto, dok se 39,8 posto odnosi na zgrade. U Hrvatskoj je u travnju izdano 1.212 građevnih dozvola, što je za 3,7 posto više nego u istom mjesecu lani, dok je u prva četiri mjeseca ove godine broj izdanih građevnih dozvola manji za 3,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/4808 680

fax: 01/4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙