FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBJAVLJEN POZIV ZA PODNOŠENJE NEOBVEZUJUĆIH PONUDA ZA SUNČANI HVAR

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis

OBJAVLJEN POZIV ZA PODNOŠENJE NEOBVEZUJUĆIH PONUDA ZA SUNČANI HVAR

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je u današnjem dnevnom tisku te na svojim Internet stranicama "Poziv za podnošenje ponuda za osnivanje javno-privatnog partnerstva u društvu Sunčani Hvar d.d.", a rok za podnošenje neobvezujućih ponuda je 8. srpnja do 14,00 sati.

U pozivu se navodi kako je, s obzirom na stratešku važnost otoka Hvara kao turističkog odredišta te važnosti društva Sunčani Hvar za gospodarstvo tog otoka, Vlada izuzela dionice te tvrtke iz standardnog procesa prodaje te je zadužila HFP da raspiše međunarodni javni natječaj u cilju osnivanja javno-privatnog partnerstva.

"Putem ovog partnerstva Fond traži kvalificirane privatne partnere za ulaganje, te upravljačko i poslovno unaprijeđenje poslovanja Društva", stoji u Pozivu, koji je za objavu predan i "Financial Timesu".

Postupak prikupljanja ponuda odvijati će se u dvije faze. Prva faza, započeta danas objavljenim pozivom, odnosi se na prikupljanje neobvezujućih ponuda, a tijekom druge faze prikupljat će se obvezujuće ponude.

Obvezujuću ponudu moći će dostaviti samo oni ponuditelji koji dostave neobvezujuću ponude te koje HFP izabere u uži krug (tzv. short listing), a samo ponuditelji izabrani u uži krug imat će mogućnost izvršiti i vlastiti "due diligence" u Sunčanom Hvaru.

Uz opće uvjete, neobvezujuće ponude, stoji u pozivu, moraju sadržavati i prijedlog i opis strategije i modela javno-privatnog partnerstva kojeg ponuditelj predlaže, s posebnim naglaskom na pravne aspekte modela partnerstva i gospodarenja Sunčanim Hvarom, uključujući formalnu strukturu odnosa u partnerstvu, s jasno preciziranim pravima i obavezama pojedinih partnera, zatim zajedničkim pravima i obavezama te vrijeme i način prekida partnerstva (tzv. izlazna strategija).

Naglasak se mora dati i ekonomskim aspektima modela partnerstva i gospodarenja Sunčanim Hvarom, uključujući način rješavanja postojećih obveza (kreditne linije, državna jamstva, itd.), program ulaganja s posebnim naglaskom na izvore, dinamiku, način ulaganja, zatim planirani povrat uloženih sredstava, komentare i prijedloge na poslovni plan za vrijeme predviđenog trajanja partnerstva te plan o zaposlenicima (njih 329).

Također, neobvezujuće ponude moraju sadržavati i preliminarni prijedlog razmjera vrijednosti vlastitih ulaganja u odnosu na vrijednost HFP-ovog udjela u Sunčanom Hvaru.

U državnom portfelju nalazi se 2.468.544 dionica Sunčanog Hvara, što čini 74,56 posto temeljnog kapitala tog društva, a u pozivu se HFP obvezuje da neće prodavati dionice koje drži za vrijeme trajanja partnerstva. "Cilj je partnerstva da Fond svojim dionicama, te privatni partner svojim kapitalom i radom, zajednički unaprijede poslovanje Društva", navodi se.

Sunčani Hvar u svom vlasništvu ima deset hotela u Hvaru - tri s 3 zvjezdice, šest s dvije zvjezdice te jedan koji nije u funkciji, ukupnog smještajnog kapaciteta od 1.122 sobe, odnosno 2.289 kreveta. Također, vlasnik je i dva restorana, jednog kafića te jednog kampa.

Prema podacima iz HFP-ovog poziva, stopa popunjenosti kapaciteta Sunčanog Hvara prošle je godine iznosila 34 posto, što je rezultiralo ukupnim prihodom od 66,4 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙