FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 14. lipnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) prezentirat će danas u Zagrebu projekt "Sunčani Hvar, model javno - privatnog partnerstva". Prezentaciju će održati predsjednik HFP-a Damir Ostović sa suradnicima. Hrvatski fond za privatizaciju 8. lipnja objavio je u hrvatskom dnevnom tisku i Financial Timesu poziv za podnošenje ponuda za osnivanje javno-privatnog partnerstva u društvu Sunčani Hvar d.d., a rok za podnošenje neobvezujućih ponuda je 8. srpnja. U državnom portfelju nalazi se 74,56 posto temeljnog kapitala Sunčanog Hvara. Cilj je partnerstva, navedeno je u pozivu, da Fond svojim dionicama, te privatni partner svojim kapitalom i radom, zajednički unaprijede poslovanje Društva.

ZAGREB - Hrvatske željeznice održat će konferenciju za novinare o uvođenju u promet nagibnih vlakova na pruzi Zagreb - Split i dovršenju radova na pruzi Oštarije - Knin - Split. Iz HŽ su već ranije najavili otvaranje te pruge za putnički promet krajem lipnja, kada bi trebali početi voziti i prvi nagibni vlakovi od Zagreba do Splita i nazad. Prva dva od osam naručenih nagibnih vlakova stigla su u Zagreb prije dvadesetak dana. Ostalih šest vlakova, koje su Hrvatske željeznice (HŽ) naručile od kanadsko-njemačke tvrtke Bomabardier trebali bi biti isporučeni do sredine srpnja. Nagibni vlakovi imaju po 134 mjesta za sjedenje, suvremenog su dizajna, imaju smanjenu potrošnju goriva za 30 posto, a nagibni sustav omogućuje da se vlak nagne do 8 stupnjeva čime se omogućuje da ne gubi brzinu u zavojima.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u svibnju ove godine u odnosu na travanj porasle za 2,3 posto, što je daleko najveći mjesečni porast u ovoj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na isti mjesec prošle godine cijene industrijskih proizvodima pri proizvođačima u svibnju su veće za čak 4,4 posto, a takvom su porastu ponajprije doprinjeli proizvodnja naftnih derivata s povećanjem od 34,3 posto, te proizvodnja metala s 22,4 posto većim cijenama nego u prošlogodišnjem svibnju. Takva su kretanja utjecala na povećanje kumulativne stope pa su u prvih pet mjeseci ove godine cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile za 1,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Građevinski radovi u Hrvatskoj su u ožujku ove godine bili veći za 7,6 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak, što je najniža mjesečna stopa rasta zabilježena u ovoj godini. Ukupno su u prvom ovogodišnjem tromjesečju građevinski radovi veći za 11,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ovi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se usporavaju visoke stope građevinske aktivnosti, jer je primjerice u prva tri mjeseca lani zabilježeno povećanje fizičkog obujma građevinskih radova za 19 posto.

ZAGREB - Danas, 14. lipnja, Svjetski je dan darivatelja krvi, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava radi buđenja i jačanja svijesti o važnosti redovitog darivanja krvi tijekom cijele godine. Hrvatski crveni križ (HCR) pridonijet će obilježavanju Svjetskog dana darivatelja krvi tako što će pokrenuti medijsku promidžbu radi dobrovoljnog darivanja krvi. Od danas će se se emitirati televizijski i radijski spot pod nazivom "Život". Svjetski dan darivatelja krvi proglašen je na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodne udruge transfuzijskih službi i Međunarodne organizacije dobrovoljnih darivanja krvi. Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj će se kao i do sada obilježavati i 25. listopada.

ZAGREB - U Dubrovniku je jučer preminuo Stevan Dedijer, fizičar, novinar, diplomat i utemeljitelj znanosti o poslovnoj špijunaži, javila je sinoć Hrvatska televizija. Stevan Dedijer rođen je u srpnju 1911. u Sarajevu, u uglednoj srpskoj obitelji. Obrazovao se u Rimu i SAD-u, gdje je na štu Princetonu stekao diplomu teorijske fizike. Bio je saveznički padobranac u Drugome svjetskom ratu, novinar, diplomat i jugoslavenski disident. Bavio se novinarstvom između 1936 i 1949., a nakon toga je bio istraživač u institutima Boris Kidrič i Vinča, te, od 1950. do 1957. u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Osnovao je Research Policy Institute i studij poslovne špijunaže na ekonomskom institutu u Lundu. Kao uvjereni demokrat i humanist, snažno se angažirao protiv srpske agresije i za osamostaljenje i razvoj Hrvatske. U Dubrovnik se doselio neposredno prije Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙