FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KARADŽIĆEV SURADNIK OSLOBOĐEN NAKON JEDNOMJESEČNOG ISPITIVANJA

SARAJEVO,14. lipnja(Hina) - Bosanski Srbin Milovan Bjelica za kojega sepretpostavlja kako je jedan od najbližih suradnika Radovana Karadžića,pušten je u ponedjeljak iz pritvora Stabilizacijskih snaga u Bosni iHercegovini (SFOR) u kojemu je proveo gotovo mjesec dana.
SARAJEVO,14. lipnja(Hina) - Bosanski Srbin Milovan Bjelica za kojega se pretpostavlja kako je jedan od najbližih suradnika Radovana Karadžića, pušten je u ponedjeljak iz pritvora Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) u kojemu je proveo gotovo mjesec dana.

U priopćenju SFOR-a navodi se kako su Stabilizacijske snage zadovoljne stupnjem Bjelicine suradnje i informacijama koje je pružio.

Bjelicu su vojnici SFOR-a uhitili 14. svibnja u mjestu Sokolac gdje živi s obitelji i otad su ga držali na ispitivanju na nepoznatoj lokaciji.

Bjelica slovi za jakog čovjeka Srpske demokratske stranke (SDS) koji praktično kontrolira cjelokupno stanje na širem području istočne Bosne.

Zbog sumnje da aktivno pomaže skrivanje osoba optuženih za ratne zločine a posebice Radovana Karadžića, Bjelica je 2003. godine stavljen na tzv. crnu listu američke vlade čime mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Nakon toga zabranu izdavanja vize izrekle su mu i vlade zemalja-članica Europske unije.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown Bjelicu je istodobno smijenio s pozicije predsjednika skupštine Srpskog Sarajeva.

Po Kaznenom zakonu BiH, pomaganje optuženih za ratne zločine kvalificirano je kao teško kazneno djelo za koje se može dobiti i do deset godina zatvora no lokalne vlasti do sada nikoga nisu uhitile pa ni osudile po toj osnovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙