FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MACSHANE: HRVATSKU OČEKUJE VRLO DOBRA VIJEST KRAJEM TJEDNA

LUXEMBOURG,14. lipnja(Hina) - Hrvatsku krajem ovoga tjedna očekuje vrlodobra vijest u pogledu približavanja Europskoj uniji, izjavio je uponedjeljak britanski ministar za Europu Dennis MacShane.
LUXEMBOURG,14. lipnja(Hina) - Hrvatsku krajem ovoga tjedna očekuje vrlo dobra vijest u pogledu približavanja Europskoj uniji, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar za Europu Dennis MacShane.

"Mislim da će krajem ovoga tjedna Hrvatska dobiti vrlo dobru vijest, kada Europa kaže jasno 'da' formalnom početku posla pridruživanja EU-u kao kandidatska zemlja", rekao je MacShane prije početka rasprave o hrvatskoj kandidaturi na sastanku Vijeća ministara u Luxembourgu.

Upitan kada se može očekivati datum početka pregovora o punopravnom članstvu, MacShane je odgovorio: "Trebamo imati datum koji će zadovoljiti sve, i Hrvatsku i EU, koja traži vrlo važne reforme, uključujući i pitanja ICTY-a i odlazak generala Ante Gotovine u Haag. U potpunosti prihvaćamo pozitivan posao koji su napravili premijer Sanader, ministar Žužul i drugi dužnosnici u pogledu suradnje s Haškim sudom", rekao je MacShane.

"Uvjeren sam da će sigurno do kraja ovoga desetljeća, a nadam se i puno prije, hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova sjediti ovdje u Vijeću, a da će hrvatski građani birati svoje zastupnike u Europski parlament", zaključio je MacShane.

Ministri vanjskih poslova EU-a prijepodnevni dio sastanka posvetili su budućem europskom ustavu, a poslije podne, između ostalog, na dnevnom redu je i hrvatska kandidatura.

Prošli tjedan je Odbor stalnih predstavnika (COREPER), tijela koji čine veleposlanici zemalja članica i koje priprema sjednice Vijeće ministara usuglasio prijedlog zaključaka, prema kojom se Hrvatskoj daje status kandidata, a početkom sljedeće godine otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu. Prema diplomatskim izvorima, ne očekuje se da će prijedlog COREPERA na ministarskom sastanku doživjeti bilo kakve promjene.

Konačnu odluku o Hrvatskoj donijet će Europsko vijeće, tijelo koje okuplja šefove država ili vlada na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙