FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORMIZACIJA TEMA DANAŠNJEG "ISO FORUMA CROATICUM-A"

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska normizacija nalazi se naprekretnici, odnosno pred novim izazovima, a jedan od njih svakako jeusklađivanje zakonodavstva sa standardima Europske unije (EU), kaopreduvjet pridruživanja Hrvatske EU.
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatska normizacija nalazi se na prekretnici, odnosno pred novim izazovima, a jedan od njih svakako je usklađivanje zakonodavstva sa standardima Europske unije (EU), kao preduvjet pridruživanja Hrvatske EU.

Istaknula je to načelnica Odjela normizacije u Državnom zavodu za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM) Snježana Zima na današnjoj tribini Iso Forum Croaticum na temu "Hrvatska normizacija - kako dalje".

Neki od ciljeva normizacije su povećanje razine sigurnosti proizvoda i procesa, čuvanje zdravlja i života ljudi te zaštita okoliša, promicanje kakvoće proizvoda, procesa i usluga, poboljšanje proizvodne učinkovitosti te otklanjanje tehničkih zapreka u međunarodnoj trgovini.

Sam Zakon o normizaciji koji je stupio na snagu u listopadu prošle godine i koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2005. godine uređuje načela i ciljeve hrvatske normizacije kao i pripremanje i izdavanje hrvatskih normi i njihovu uporabu.

Do 30. rujna ove godine hrvatska bi Vlada trebala donijeti akt o osnivanju nacionalnog normirnog tijela koje bi s radom trebalo započeti također u siječnju iduće godine.

Kako je istaknula Zima, hrvatsko normirno tijelo, kao dio infrastrukture za kvalitetu mora pridonijeti ispunjavanju niza ciljeva za integraciju u europsko tržište. To znači da hrvatski proizvodi moraju zadovoljavati europske zahtjeve, da hrvatsko gospodarstvo mora biti spremno za tržišnu utakmicu, a hrvatski proizvodi za europsko tržište.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙