FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEOČEKIVANO VISOK AMERIČKI TRGOVINSKI DEFICIT

WASHINGTON, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Američki trgovinskideficit neočekivano je porastao u ovogodišnjem travnju, na rekordnih48,3 milijarde dolara, kako su snažna osobna potražnja i najvišecijene nafte u proteklih 21 godinu potaknuli rast vrijednosti uvoza nanovu rekordnu razinu, izvijestila je danas američka vlada.
WASHINGTON, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Američki trgovinski deficit neočekivano je porastao u ovogodišnjem travnju, na rekordnih 48,3 milijarde dolara, kako su snažna osobna potražnja i najviše cijene nafte u proteklih 21 godinu potaknuli rast vrijednosti uvoza na novu rekordnu razinu, izvijestila je danas američka vlada.

Mjesečni trgovinski jaz daleko je iznad očekivanja Wall Streeta, koja su se kretala oko 45 milijardi dolara. Uvoz je u tome mjesecu blago porastao, dosegnuvši 142,3 milijarde dolara, dok je izvoz smanjen 1,5 posto u odnosu na ožujak, na 93,9 milijardi dolara.

Viši deficit u trgovini s inozemstvom vjerojatno će negativno utjecati na stopu rasta američkog gospodarstva u drugom ovogodišnjem tromjesečju te bi mogao neke analitičare navesti i da smanje svoje procjene rasta.

Manjak u američkoj robnoj razmjeni s Kinom skočio je za gotovo 15 posto u travnju, na 12 milijardi dolara. Politički senzitivni jaz u trgovini s tom zemljom očekuje se da će ove godine dosegnuti novi rekord, nakon što je lani iznosio 124 milijarde dolara. Ukupni američki trgovinski manjak ove godine bi trebao premašiti lanjski rekord od 496,5 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙