FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU NAJVEĆI TRGOVINSKI PARTNER KINE

BRUXELLES, 14. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Europska unija (EU), potaknutaproširenjem na istok, postala je u svibnju najveći trgovinski partnerKine, premašivši tako Japan i SAD.
BRUXELLES, 14. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Europska unija (EU), potaknuta proširenjem na istok, postala je u svibnju najveći trgovinski partner Kine, premašivši tako Japan i SAD.

Trgovina između EU i Kine procjenjuje se na 65,7 milijardi američkih dolara u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, 36 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, objavio je kineski državni list Economic Daily, citirajući statistiku o carinama.

Trgovinska razmjena premašila je vrijednost tradicionalno snažne trgovine s Japanom, koja je u tom razdoblju dosegnula 64,1 milijardu dolara i bila je 27 posto viša nego lani. Ipak, Japan je na prvom mjestu u rangu država iz kojih Kina uvozi.

SAD ostaje i nadalje kinesko najveće izvozno tržište, no kao trgovinski partner nalazi se na trećem mjestu. Vrijednost trgovinske razmjene između te dvije zemlje dosegnula je u spomenutom razdoblju 62,3 milijarde dolara, 34,4 posto više nego lani.

EU je, čini se, utvrdila svoje mjesto kao najveći kineski trgovinski partner nakon što je kineski zamjenik premijera Zeng Peiyan krajem prošloga tjedna potpisao ugovor o trgovini s Francuskom, vrijedan milijarde dolara. Među tim poslovima nalazi se i dvije milijarde dolara vrijedan sporazum s Airbus Industriesom o isporuci 20 zrakoplova kineskoj zrakoplovnoj kompaniji China Eastern Airlines.

Kineski izvoz u prvih je pet ovogodišnjih mjeseci skočio 33,4 posto, na 207,6 milijardi dolara, dok je uvoz ojačao 41 posto, dosegnuvši 216,3 milijarde, što je rezultiralo ukupnim deficitom u trgovinskoj razmjeni od 8,7 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙