FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POMOĆNIK MINISTRA VANJSKIH POSLOVA NEVEN MADEY NA POLITIČKIM KONZULTACIJAMA U LITVI I LATVIJI

ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministra vanjskih poslovaRepublike Hrvatske Neven Madey je u četvrtak i petak boravio napolitičkim konzultacijama s litvanskim i latvijskim dužnosnicima uVilniusu i Rigi.
ZAGREB, 4. lipnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Neven Madey je u četvrtak i petak boravio na političkim konzultacijama s litvanskim i latvijskim dužnosnicima u Vilniusu i Rigi.

Kako je petak priopćeno, Madey se u petak u Rigi sastao s državnim podtajnikom za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Latvije Andrisom Teikmanisom kojom je prilikom zaključeno kako su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri, a naglašena je potreba daljnjeg jačanja trgovinske razmjene. Zaključeno je kako turističkoj razmjeni treba dati daljnji poticaj te je latvijska strana predložila otvaranje Ureda Hrvatske turističke zajednice i izrazila interes za otvaranjem rezidentnog veleposlanstva Republike Hrvatske u Rigi. Najavljena je i podrška Latvije postojećem prijedlogu da se Hrvatskoj na sastanku Europskog vijeća dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i odredi datum početka pregovora o pristupu.

Članovi izaslanstva razgovarali su i o članstvu Republike Hrvatske u NATO-u, pri čemu je ponuđena suradnja prenošenjem iskustava baltičkih zemalja u procesu pristupanja. Dogovorene su i razmjene posjeta na visokoj razini.

U Vilniusu se Madey u četvrtak sastao s državnim podtajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Litve Rytisom Martikonisom i direktorom Uprave za Europsku uniju Zygimantasom Pavilionisom. Na konzultacijama se razgovaralo o predstojećim odlukama Europskog vijeća o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji, kao i o bilateralnim odnosima. Zaključeno je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri te da su gospodarska razmjena i turistička suradnja u neprestanom usponu. Nakon nedavnog otvaranja Generalnog konzulata Republike Litve u Zagrebu na čelu s počasnim konzulom, litvanski dužnosnici izrazili su interes za otvaranjem rezidentnog veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu. Glede hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, litvanski dužnosnici potvrdili su svoju podršku hrvatskim težnjama za postizanje statusa kandidata i utvrđivanje datuma pregovora o ulasku u Europsku uniju već na predstojećem sastanku Europskog vijeća 17. i 18 lipnja 2004. u Bruxellesu. U tom smislu najavili su podršku prijedlogu Irske kao predsjedavajuće Europske unije, koji sadrži vrlo konkretne prijedloge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙