FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene industrijskih proizvoda u svibnju povećane 2,3 posto

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u Hrvatskoj su u svibnju ove godine u odnosu na travanjporasle za 2,3 posto, što je daleko najveći mjesečni porast u ovojgodini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u svibnju ove godine u odnosu na travanj porasle za 2,3 posto, što je daleko najveći mjesečni porast u ovoj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na isti mjesec prošle godine cijene industrijskih proizvodima pri proizvođačima u svibnju su veće za čak 4,4 posto, a takvom su porast ponajprije doprinjeli proizvodnja naftnih derivata sa porastom od 34,3 posto, te proizvodnja metala sa 22,4 posto većim cijenama nego u prošlogodišnjem svibnju.

Takva su kretanja utjecala i na povećanje kumulativne stope pa su u prvih pet mjeseci ove godine cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile za 1,2 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je u prva tri mjeseca to povećanje iznosilo svega 0,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, najveći porast proizvođačkih cijena bilježi se kod energije, u svibnju u odnosu na travanj za 1,6 posto, a na međugodišnjoj razini, svibanj ove u odnosu na svibanj prošle godine, za 6,3 posto. Porast proizvođačkih cijena bilježi se i kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, na mjesečnoj razini za 0,6 posto, a na međugodišnjoj razini za 3,3 posto.

Pad proizvođačkih cijena na mjesečnoj i međugodišnjoj razini bilježi se pak kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,7, odnosno 0,2 posto, kapitalnih proizvoda za 0,3, odnosno 0,4 posto, dok su proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u svibnju u odnosu na travanj niže za 0,2 posto, ali su u svibnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec više za 0,4 posto.

Promatrano po područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, visok rast proizvođačkih cijena u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, za 11,1 posto u svibnju u odnosu na travanj, utjecao je i na rast tih cijena na međugodišnjoj razini, za 12,5 posto u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine. Na to je pak utjecao rast cijena skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode, za 54,6 posto i na mjesečnoj i na međugodišnjoj razini.

Cijene industrijskih proizvoda u svibnju su u rudarstvu i vađenju, kao i u prerađivačkoj industriji porasle za 0,5 posto u odnosu na travanj, a pojedinačno najveći je rast cijena na mjesečnoj razini zabilježen u proizvodnji metala i iznosio je 7,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙