FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U DRUGOM KRUGU 27. LIPNJA DEMOKRAT TADIĆ I RADIKAL NIKOLIĆ

BEOGRAD,13. lipnja 2004.(Hina) - Na nedjeljnim predsjedničkim izborimau Srbiji, na kojima se kandidiralo 15 kandidata, najviše glasovaosvojili su kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, oko940 tisuća glasova ili 30,1 posto glasova i Boris Tadić, predsjednikDemokratske stranke oko 860 tisuća glasova ili 27,5 posto, te će senjih dvojica naći u drugom izbornom krugu, koji će se održati za dvatjedna, 27. lipnja, objavio je Centar za slobodne izbore i demokraciju(CeSID)na konferenciji za novinare u nedjelju u 22 sata.
BEOGRAD,13. lipnja 2004.(Hina) - Na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Srbiji, na kojima se kandidiralo 15 kandidata, najviše glasova osvojili su kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, oko 940 tisuća glasova ili 30,1 posto glasova i Boris Tadić, predsjednik Demokratske stranke oko 860 tisuća glasova ili 27,5 posto, te će se njih dvojica naći u drugom izbornom krugu, koji će se održati za dva tjedna, 27. lipnja, objavio je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID)na konferenciji za novinare u nedjelju u 22 sata.

Prema riječima Zorana Lončara, direktora CeSID-a i direktora agencije "Strateški marketing" Srđana Bogosavljevića, ti privremeni i neslužbeni rezultati mogu se izmijeniti najviše za jedan postotak, a Republička izborna komisija će konačne rezultate prvog kruga izbora objaviti najkasnije za 96 sati.

Od ostalih 15 kandidata koliko ih se kandidiralo, treći po broju dobijenih glasova je biznismen Bogoljub Karić sa 18,7 posto glasova, a slijede kandidat vladajuće koalicije (Demokratska stranka Srbije - G17 Plus - koalicija Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije) i potpredsjednik Demokratske stranke Srbije (Vojislava Koštunice) Dragan Maršićanin sa 13,2 posto. Ivica Dačić, predsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (Slobodana Miloševića) dobio je 3,7 posto glasova izašlih birača, a princeza Jelisaveta Karađorđević dobila je dva posto glasova, dok su svi ostali kandidati dobili manje od jednog postotka izašlih glasača.

Prema podacima CeSID-a i i stranačkih izbornih stožera objavljenih u nedjelju navečer, ukupan odziv u prvom izbornom krugu je oko 47,4 posto od ukupno oko 6,5 milijuna birača.

Dvojica kandidata koji će se u drugom krugu sučeliti za poziciju prvog čovjeka države još nisu komentirali izborne rezultate. Nikolić je na svom glasačkom mjestu u nedjelju izjavio da je uvjeren u pobjedu u prvom krugu, te da će "njegova pobjeda omogućiti da građani Srbije dobiju vladu kakvu hoće". Tadić je, pak, na svom glasačkom mjestu istakao da su izbori važni za "političku stabilnost, doprinos gospodarskom razvoju i poboljšanje životnog standarda", ali i stoga što će na rezultate izbora "gledati i svijet".

Bogoljub Karić, koji je treći po podršci birača u prvom krugu nedjeljih izbora, kazao je novinarima u nedjelju navečer, nakon objave privremenih rezultata, da će u drugom krugu podržati onog kandidata koji "potpiše" program i obećanja s kojima je on ušao u prvi krug, a predsjednik članice vladajuće koalicije, stranke G17 Plus, Miroljub Labus izjavio je za Radio B92 da će se "u drugom krugu glasati samo za Srbiju, odnosno da li će Srbija biti izolirana, ili će biti zemlja otvorena ka Europi", te je njegova stranka "pomoći bilo kojem demokratskom kandidatu da pobijedi u drugom krugu".

Inače, direktor CeSID-a Zoran Lučić iznio je rezultate istraživanja te nevladine organizacije po kojem bi, u slučaju da se rezultati predsjedničkih izbora primijene na eventualne parlamentarne izbore, Demokratska stranka Borisa Tadića dobila 75 mandata u republičkom parlamentu, novoformirana stranka Bogoljuba Karića "Snaga Srbije" 53 mandata, a vladajuća koalicija predvođena Demokratskom strankom Srbije premijera Vojislava Koštunice 37 mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙