FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks u Sisku: Hrvatska sigurna u dobivanje statusa kandidata

SISAK, 11. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks danas je u Sisku izjavio da će "Hrvatska sigurno 17. ili 18.lipnja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU te da ćepregovori o pristupanju tom članstvu početi u ožujku iduće godine".
SISAK, 11. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je u Sisku izjavio da će "Hrvatska sigurno 17. ili 18. lipnja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU te da će pregovori o pristupanju tom članstvu početi u ožujku iduće godine".

Kako je rekao na svečanoj sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije u Sisku, kojom je proslavljen Dan županije i obilježena godišnjica rođenja braće Radić, "taj događaj stubokom će promijeniti hrvatsku budućnost, završit će jedna povijesna epoha u trajanju od nepunih 14 godina, sa svim svojim plodovima slobode, demokracije i državnosti". Pred Hrvatskom se otvara nova povijesna epoha ulaska u društvo slobodnih i ravnopravnih naroda i država ujedinjene Europe, rekao je Šeks. Napomenuo je da je "proteklih nekoliko mjeseci bilo vrlo, vrlo velikih blokada i zapreka ostvarenju tog cilja, da se iz različitih aspekata europske politike pokušala blokirati, usporiti ili odgoditi odluka o dobivanju statusa kandidata, a još više se teška politička bitka vodila da se termin početka pregovora ne pomakne u neku neizvjesnu, neodređenu i daleku budućnost".

Šeks je ocijenio da su svi segmenti hrvatske politike, i Vlada, i Hrvatski sabor, bili na razini povijesne odgovornosti i da su svojim odlukama bili bitni čimbenici koji su doveli do toga da je Hrvatska prepoznata i prihvaćena kao zrela i demokratska zemlja.

Hrvatsku nakon 17. i 18. lipnja očekuje vrlo odgovoran i složen put na kojem trebamo ispregovarati 30 poglavlja usuglašavanja interesa zakonodavstva Hrvatske s pravnim stečevimana EU-a. Svi smo pozvani, neovisno o tome je li riječ o Vladi, Saboru, županijama, gradovima, općinama, bilo kojoj političkoj stranci, sudjelovati na tom putu čiji cilj nije puki ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU-a, nego put koji će Hrvatskoj i svim njezinim građanima donijeti prosperitet, razvoj, koji Hrvatsku kao zrelu demokratsku zemlju treba uvesti u društvo slobodnih europskih naroda", izjavio je Šeks. Napomenuo je da "taj put neće biti lagan, ni jednostavan, da ćemo morati usklađivati naše interese i naše zakonodavstvo, dijelove našeg suvereniteta sa suverenitetom EU-a". "Taj će put zahtijevati puno odricanja, ali konačan ishod značit će ono što je značio za sve one zemlje koje su do sada ušle u EU - sveukupni rast, rast standarda, gospodarstva i porast zaposlenosti, ali samo ako Hrvatska bude složna, ako bude imala mudrosti i odlučnosti da u tim teškim pregovorima zaštiti vitalne nacionalne i državne interese, uvijek prepoznavajući da oni moraju biti usklađeni, ali nikada potisnuti na račun nekih drugih vrijednosti ili interesa", izjavio je Šeks.

Predsjednik Sabora svim je stanovnicima Sisačko-moslavačke županije čestitao Dan županije. Prije svečane sjednice Županijske skupštine, položio je vijenac i zapalio svijeće na spomen-poprsjima braće Radić u njihovu rodnom Trebarjevu Desnom. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama uručene su nagrade Županije. Nagrada za životno djelo dodijeljena je županu Đuri Brodarcu, a godišnje nagrade Općoj bolnci "Dr. Ivo Pedišić", dobrovoljnim vatrogasnim društvima Desno Trebarjevo i Donja Gračenica te Željku Pettersu iz Volodera za doprinos ugledu i promidžbi županije u području očuvanja tradicije i kulturne baštine, te promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙