FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U WASHINGTONU POSVEĆEN SPOMENIK DRUGOM SVJETSKOM RATU

WASHINGTONU POSVEĆEN SPOMENIK DRUGOM SVJETSKOM RATUWASHINGTON,29. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush je usubotu u Washingtonu, sudjelujući na svečanosti posvećenja spomenikaDrugom svjetskom ratu i njegovim sudionicima uz nazočnost desetinatisuća američkih veterana, pohvalio 16 milijuna Amerikanaca koji suslužili u američkim oružanim snagama tijekom tog rata.
WASHINGTON,29. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush je u subotu u Washingtonu, sudjelujući na svečanosti posvećenja spomenika Drugom svjetskom ratu i njegovim sudionicima uz nazočnost desetina tisuća američkih veterana, pohvalio 16 milijuna Amerikanaca koji su služili u američkim oružanim snagama tijekom tog rata.

"Oni su dali najbolje godine svoga života najvećoj misiji koju je njihova zemlja ikada poduzela", rekao je Bush okupljenima.

Među oko 140.000 nazočnih bilo je nekoliko desetina tisuća preživjelih veterana Drugog svjetskog rata, sada u 70-tim i 80-tim godinama, te veterana iz iz kasnijih ratova koje su vodile SAD.

Od 16 milijuna sudionika rata samo njih 4 milijuna je još živo.

Svečanost je označila službeno otvaranje ovalnog spomenika veličine 3 hektara smještenog na Nacionalnom šetalištu između Lincolnovog i Washingtonovog spomenika u blizini spomenika palima u Vijetnamskom i Korejskom ratu.

Skupu su nazočili i bivši američki predsjednici George Bush i Bill Clinton kao i demokratski kandidat za predsjednika senator John Kerry.

Središnji dio spomeničkog kompleksa izgrađenog od granita i bronce je plitki bazen s fontanama smješten između lukova koji simboliziraju Atlantsko i Pacifičko ratište. Lukovi su povezani polukrugovima od 56 stubova od kojih svaki stoji za po jednu američku saveznu državu, teritorije i glavni grad Washington simbolizirajući jedinstvo nacije.

Na zid uz bazen ugrađeno je 4.000 zlatnih zvijezda za 400.000 Amerikanaca poginulih u ratu.

Mjere sigurnosti za ovaj događaj bile su iznimne nakon što su američke vlasti prije tri dana upozorile da al Qaeda možda planira veliki napad u SAD-u i da su mogući ciljevi značajni skupovi poput ovoga.

Ideja za ovaj spomenik nastala je prije skoro dva desetljeća, a američki Kongres je 1993. odobrio njegovu izgradnju. Veliki dio troškova podizanja spomenika vrijednog skoro 175 milijuna dolara plaćen je privatnim donacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙