FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRIBINA CENTRA ZA LJUDSKA PRAVA I CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE: U HRVATSKOJ NITKO NIJE OSUĐEN ZA MUČENJE

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj nitko nikad nije optuženni osuđen za kazneno djelo mučenja, rečeno je u petak na okruglomstolu Centra za ljudska prava i Centra za mirovne studije (CMS) uZagrebu.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj nitko nikad nije optužen ni osuđen za kazneno djelo mučenja, rečeno je u petak na okruglom stolu Centra za ljudska prava i Centra za mirovne studije (CMS) u Zagrebu.

Takvi se slučajevi najčešće tumače kao kaznena djela iznuđivanje iskaza ili pretjerana uporaba sile, za koje su predviđene manje zatvorske kazne, rekla je Sandra Benčić iz CMS-a.

Istaknuvši da u Hrvatskoj nijedan slučaj mučenja nije pravno procesuiran, Sandra Benčić upozorava da je potrebno dodatno educirati državne odvjetnike i medicinsko osoblje koje bi otkrilo znakove torture.

Petar Vejić iz Policijske akademije nije mogao reći koliko je disciplinskih postupaka podignuto protiv nezakonitog postupanja policajaca, niti koliko ih je zbog toga kažnjeno.

Po njegovim riječima, Ministarstvo unutarnjih poslova ima izrađen sustav kontrole primjene sile, koji omogućuje da se utvrdi nezakonito postupanje i kazne počinitelji.

Na okruglom stolu predstavljeno je Vladino izvješće i Izvješće nevladinih organizacija UN-ovu odboru protiv torture, koji je zadužen za nadzor provedbe međunarodnih konvencija o tom pitanju.

Vejić je rekao da se najviše primjedbi Odbora na treći takav izvještaj iz Hrvatske odnosio na policijsku prisilu i postupanje prema strancima, osobito prema tražiteljima azila.

Zaključio je da Odbor sa sjedištem u Ženevi danas suptilnije pristupa Hrvatskoj u odnosu na prijašnje razdoblje i da je glavna pozornost usmjerena na "brušenje" prakse državnih tijela u provedbi konvencija protiv torture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙