FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MOCK JE ISPRAVNO UOČAVAO POVIJESNE TRENDOVE

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Iako pri promociji svoje Austrijskenarodne stranke nije prezao ni od savezništva s Joergom Haiderom,bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock ni u kom slučajunije bio političar ograničenog, provincijalnog formata, što je ipokazao u procesu raspada Jugoslavije, bilježi bečki list DerStandard.
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - Iako pri promociji svoje Austrijske narodne stranke nije prezao ni od savezništva s Joergom Haiderom, bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock ni u kom slučaju nije bio političar ograničenog, provincijalnog formata, što je i pokazao u procesu raspada Jugoslavije, bilježi bečki list Der Standard.

Mock je prepoznavao povijesne trendove, izvlačio ispravne zaključke i aktivno u njima sudjelovao, naglašava list, navodeći u tom kontekstu primjer sloma komunizma, pristupa Austrije Europskoj uniji i raspada Jugoslavije.

"Mock je ispravno bio uvjeren da će velikosrpski nacionalizam nužno uništiti Jugoslaviju a ocjena da je sam prizvao sablast jugoslavenskog rata prijevremenim priznanjem Hrvatske i Bosne zlonamjerni je falsifikat", tvrdi list.

"Mock je, doduše, utjecao na njemačkog ministra vanjskih poslova Genschera kako bi EU priznao nezavisnost dvije republike ali to se događalo 1992. g. kada je Milošević već odavno aktivirao svoju vojsku", podsjeća Der Standard.

"Mock je bio naklonjen katoličko-nacionalno orijentiranoj Hrvatskoj i previše je zatvarao oči pred Tuđmanovim zločinima ali je odlučujuća ipak bila njegova ispravna procjena da Jugoslaviju nije bilo moguće spasiti", naglašava list.

Bivši austrijski ministar vanjskih poslova nikada nije shvaćao da je Austriji potreban istinski liberalizam i otvorenost prema svijetu ali je u ključnim godinama znao koji su pravi potezi za austrijsku poziciju u Europi, dodaje Der Standard.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙