FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA KANDIDAT ZA EU, PREGOVORI POČETKOM 2005. (KRAĆE)

ZAGREB, 10. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska će sljedeći tjedan nasummitu EU-a u Bruxellesu dobiti kandidatski status, a pregovori opunopravnom članstvu trebaju započeti početkom sljedeće godine, kažese u nacrtu zaključaka, usuglašenih u četvrtak.
ZAGREB, 10. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska će sljedeći tjedan na summitu EU-a u Bruxellesu dobiti kandidatski status, a pregovori o punopravnom članstvu trebaju započeti početkom sljedeće godine, kaže se u nacrtu zaključaka, usuglašenih u četvrtak.

"Europskoj vijeće je razmotrilo aplikaciju na temelju avisa i odlučilo da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo te da se pregovori o članstvu trebaju započeti", kaže se u nacrtu zaključaka za summit EU-a, usuglašenih u četvrtak na razini Odbora stalnih predstavnika zemalja članica pri EU (COREPER).

"Europskoj vijeće je odlučilo sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. godine radi otpočinjanja pregovora. Prije pregovora, Vijeće će donijeti opći pregovarački okvir, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Europsko vijeće traži od Komisije da prije kraja svoga mandata prezentira procjenu u tom smislu. (Vijeće) potvrđuje da će pregovori biti temeljeni na hrvatskim zaslugama i da će brzina ovisiti isključivo o hrvatskom napretku u ispunjavanju kriterija za članstvo. Kako bi se pripremili pregovori, posao bi trebao započeti dubinskim analitičkim pregledom acquisa (zajednička pravna stečevina), što se najbolje može provesti u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom", kaže se u nacrtu dokumenta.

Vijeće će također, prema dokumentu, zatražiti od Komisije da pripremi predpristupnu strategiju za Hrvatsku, uključujući potrebne financijske instrumente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙