FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: SUĐENJE MOMČILU PERIŠIĆU ZA ŠPIJUNAŽU ODGOĐENO ZA 22. LIPNJA

BEOGRAD,1. lipnja(Hina) - Suđenje bivšem potpredsjedniku srbijanskevlade generalu Momčilu Perišiću, optuženom za špijunažu, koje jetrebalo početi u utorak, odgođeno je za 22. lipnja, jer je Vojni sud uBeogradu prihvatio zahtjev odvjetnika da im se odobri dodatno vrijemeza upoznavanje s više od deset tisuća stranica sudskog spisa, ali ivrijeme u kojem će se razmotriti procesne prepreke, s obzirom da jeUstavnom poveljom državne zajednice SCG predviđeno ukidanje vojnihsudova i prenošenje postojećih postupaka u nadležnost civilnihsudova.
BEOGRAD,1. lipnja(Hina) - Suđenje bivšem potpredsjedniku srbijanske vlade generalu Momčilu Perišiću, optuženom za špijunažu, koje je trebalo početi u utorak, odgođeno je za 22. lipnja, jer je Vojni sud u Beogradu prihvatio zahtjev odvjetnika da im se odobri dodatno vrijeme za upoznavanje s više od deset tisuća stranica sudskog spisa, ali i vrijeme u kojem će se razmotriti procesne prepreke, s obzirom da je Ustavnom poveljom državne zajednice SCG predviđeno ukidanje vojnih sudova i prenošenje postojećih postupaka u nadležnost civilnih sudova.

Kao razlog odgode suđenja prihvaćeno je i predstojeće spajanje postupka protiv suoptuženih za špijunažu, bivšeg potpukovnika Vojske Jugoslavije Miodraga Sekulića i Vladana Vlajkovića, koji je nedavno, u knjizi "Vojna tajna", koju je izdao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, objavio zapisnike sa sjednica Generalštaba Vojske Jugoslavije održanih od 1995. do 2002. godine. Optužnica koja ga tereti za odavanje vojne tajne još nije postala pravomoćna te bi do nastavka suđenja, kad postane pravomoćna, trebala biti pripojena optužnici koja trojicu optuženih tereti za špijunažu. Vlajković, nekadašnji aktivni vojnik, uspio je preko svojih veza, prije svega preko Sekulića, doći do spornih dokumenata.

Generala Perišića, tada potpredsjednika vlade Srbije i zastupnika u tadašnjem jugoslavenskom parlamentu, uhitili su u noći od 14. na 15. ožujka 2002. godine, pripadnici Vojne kontraobaveštajne službe (KOS). Zajedno s Perišićem u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali uhićen je i službenik Veleposlanstva SAD-a u Beogradu John David Neighbour, koji je nakon nekoliko sati pušten na slobodu, te potom i povučen sa svoje dužnosti u Beogradu.

Suoptuženi Sekulić i Vlajković uhićeni su u svojim kućama iste noći.

Generalu Perišiću dosad nije održano suđenje, jer se pozivao na zastupnički imunitet, koji je izgubio nakon promjene izaslanstva u Skupštini Srbije i Crne Gore nakon parlamentarnih izbora u Srbiji potkraj prošle godine.

Prema riječima Perišićeva odvjetnika Svetozara Vujačića, predstojeće suđenje je nelegalno, jer se odvija "pred sudom koji po Ustavu ne postoji", te je Perišićeva obrana stajalište o tome zatražila i od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ustavna povelja najviši je pravni akt državne zajednice Srbije i Crne Gore koji je zamijenio dotadašnji Ustav SR Jugoslavije i njome se predviđa ukidanje vojnog pravosuđa. Parlament državne zajednice još nije donio potrebne propise kojima bi se postojeće predmete iz dotad nadležnih vojnih sudova prebacilo u nadležnost redovnih sudova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙