FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠIBENIK: Podignuta optužnica protiv ubojice posedarskog svećenika

ŠIBENIK, 10. lipnja 2004. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo uŠibeniku podiglo je optužnicu protiv Mate Ćurkovića zbog ubojstvaposedarskog svećenika Mije Stjepića i pokušaja silovanja maloljetnice,izvijestila je danas županijska državna odvjetnica Živana BerošDodig.
ŠIBENIK, 10. lipnja 2004. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv Mate Ćurkovića zbog ubojstva posedarskog svećenika Mije Stjepića i pokušaja silovanja maloljetnice, izvijestila je danas županijska državna odvjetnica Živana Beroš Dodig.

Odvjetništvo tereti Matu Ćurkovića da je 21. lipnja 2003. godine, na skrovitoj plaži, na predjelu Prosika kod Pirovca, ubio svećenika Miju Stjepića.

Svećenikovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije - 27. lipnja 2003. godine.

Potraga za ubojicom potrajala je gotovo šest mjeseci. Nakon dugotrajne istrage krug osumnjčenika sužen je na Matu Ćurkovića na temelju rezultata vještačenja, a policija je utvrdila njegovu vezu s ubijenim svećenikom Stjepićem, te prijavljenim pokušajem silovanja maloljetnice u Vodicama.

Ćurkovića je uhiće u jednom splitskom kafiću 9. prosinca , a 10. prosinca priveden je u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku zbog osnovane sumnje da je ubio svećenika.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon uhićenja, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Dragutin Cestar i načelnik krim-policije PU Zadarske Edi Rogić, sumnjičenika su okarakterizirali kao osobu sklonu skitnji i čestom mijenjanju boravišta, a policiji je već poznat zbog kaznenih djela imovinske prirode.

Policija je tada izvijestila da je do ubojstva došlo nakon svađe između uhićenog Ćurkovića i pokojnog svećenika.

Tijekom kriminalističke istrage utvrđeno je da je svećenik don Mijo Stjepić 21. lipnja u poslijepodnevnim satima ukrcao osumnjičenog Ćurkovića koji je stopirao na cesti Vodice - Zadar. To je bio njihov prvi kontakt jer se nisu poznavali. Zaustavili su se na Prosika, predjelu na granici Šibensko-kninske i Zadarske županije kako bi se okupali.

Na neke napise u medijima da su tijekom policijske istrage ispitivane i osobe iz homoseksualnih krugova Šibenika, Zadra, Splita, predstavnici PU Šibensko-kninske i Zadarske te MUP-a naglašavali su da se ne tretiraju posebno homoseksualne i subkulturne skupine, nego se traga za ubojicom.

Svećenik Mijo Stjepić nestao je 21. lipnja prošle godine, kada je otišao iz kuće i Župnog ureda, u svom crnom Golfu, rekavši da ide na liječnički pregled u Zadar.

Pet dana nakon toga u Zadru je pronađen njegov automobil, a 27. lipnja njegovo tijelo pronađeno je na plaži kod Pirovca, pokriven granjem.

Obdukcijom se nije mogao utvrditi uzrok smrti, jer je tijelo bilo u raspadajućem stanju, ali su očevidom uočene neke okolnosti koje su upućivale na to da je svećenik ubijen.

Istražujući njegovu smrt djelatnici PU Šibensko-kninske su mogućeg ubojicu doveli u vezu s pokušajem silovanja maloljetnice na području Vodica 24. lipnja, za što je prijavljen nepoznati mladić od 25 godina koji je vozio crni VW golf zadarskih registarskih oznaka.

Policija je saznala i da je osumnjčena osoba koja odgovara tom opisu istog dana bila u kafiću u Bilicama pokraj Šibenika.

Na temelju izjava očevidaca ta dva događaja napravljen je foto robot ubojice koji je objavljen 12. rujna 2003. Policija je istragu provodila na cijelom području Hrvatske a surađivala je i s MUP-om BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙