FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA SE MORA PRIPREMITI ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Odluka ICTY-ja da hrvatskompravosuđu prepusti predmet Ademi-Norac prvi je slučaj prepuštanja većpodignute optužnice nacionalnom pravosudnom sustavu i znak povjerenjau hrvatsko pravosuđe, konstatira u razgovoru za Radio slobodnu Europuzagrebački odvjetnik Anto Nobilo, "dobri poznavatelj prilika u DenHaagu".
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Odluka ICTY-ja da hrvatskom pravosuđu prepusti predmet Ademi-Norac prvi je slučaj prepuštanja već podignute optužnice nacionalnom pravosudnom sustavu i znak povjerenja u hrvatsko pravosuđe, konstatira u razgovoru za Radio slobodnu Europu zagrebački odvjetnik Anto Nobilo, "dobri poznavatelj prilika u Den Haagu".

"Treba napraviti sve što je u našoj moći da što prije osposobimo sud koji će to suditi jer zasigurno kod nas ima dobrih sudaca", ističe Nobilo, dodajući također da treba stvoriti i "dobru političku i društvenu klimu kako bi sudili nepristrano".

"S druge strane, moramo imati i bolju zakonodavnu logistiku nego što je sada", upozorava Nobilo, objašnjavajući da su "sve najave rasprava o optužnici u Saboru ili sve izjave političara da moraju proučiti optužnice pa onda zauzeti neki politički stav o optužnici, kontraproduktivni i ukazuju na mogući utjecaj politike na pravosuđe".

Među ostalim zadaćama Nobilo ukazuje na dovršavanje procesa stvaranja odjela za međunarodno kazneno pravo pri četiri županijska suda kao što je zakonom najavljeno i usvajanje "vrlo preciznih odredbi" o kažnjavanju onih koji provaljuju sudske, službene i državne tajne, prenosi RFE.

Vrhovni sud morat će zauzeti stav o zapovjednoj odgovornosti, smatra Nobilo: "Ona postoji i po međunarodnom pravu i mi je moramo na odgovarajući način uvesti operativno u naše kazneno zakonodavstvo. Tu že biti dosta problema jer mi nemamo zapovjdnu odgoornost kao haaški sud".

Poseban problem predstavljaju svjedoci, upozorava Nobilo u razgovoru za postaju, podsjećajući da su ljudi svih nacionalnosti s prostora bivše Jugoslavije stekli povjerenje u ICTY pa su svjedočili u diskreciji. "Pitanje je da li će sa istom sigurnošću stupiti pred hrvatske sudove i svjedočiti" ističe Nobilo, zaključujući da treba stvoriti zakonsku infrastrukturu koja će biti prijetnja svakome tko otkrije tajnu, ugrozi ili utječe na svjedoka", prenosi RFE njegove riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙