FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PORTOROŽ: ŽUŽUL RAZGOVARAO S RUPELOM I FRATTINIJEM

PORTOROŽ,, 25. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskihposlova Miomir Žužul razgovarao je u utorak ujutro, tijekomministarskog sastanka država Srednjoeuropske inicijative (SEI) uPortorožu, na trostranom sastanku, sa slovenskim ministrom vanjskihposlova Dimitrijem Rupelom i talijanskim ministrom vanjskih poslovaFrancom Frattinijem o pitanju ekološko-ribolovne zone na Jadranu teželji Hrvatske da što prije počnu pr
PORTOROŽ,, 25. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u utorak ujutro, tijekom ministarskog sastanka država Srednjoeuropske inicijative (SEI) u Portorožu, na trostranom sastanku, sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom i talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem o pitanju ekološko-ribolovne zone na Jadranu te želji Hrvatske da što prije počnu pregovori o članstvu u EU.

Kako je za hrvatske novinare koji prate rad sastanka rekao ministar Žužul, Italija, Slovenija i Hrvatska su zemlje koje su vezane jedna na drugu unatoč otvorenom pitanju ekološko-ribolovne zone. Žužul je izrazio čvrsto uvjerenje da će Italija i Slovenija na sastanku Ministarskog vijeća Europske unije idućeg mjeseca podržati Hrvatsku.

"Slovenija i Italija nastavit će davati podršku Hrvatskoj. To očekujemo, i sve drugo osim podrške bilo bi iznenađenje, koje se neće dogoditi", rekao je Žužul.

On je, ilustrirajući pozitivan ton razgovora, rekao da je i talijanski ministar Frattini tijekom sastanka ministara Srednjoeuropske inicijative rekao da vjeruje kako Hrvatska 2007. godine može postati članica Europske unije, skupa s Bugarskom i Rumunjskom.

Što se tiče pitanja ekološko-ribolovne zone, Žužul je istaknuo da je okvir u kojemu se može razgovarati odluka hrvatskog parlamenta koju sadašnja Vlada neće povlačiti, ali da je čvrsta želja hrvatske Vlade postići dogovor o tom pitanju. Pri tome je Žužul u razgovoru s talijanskim i slovenskim ministrom ponovio kako proglašena zona ne prejudicira granicu sa Slovenijom i da nije smetnja postizanju bilateralnog sporazuma s Italijom o ribolovu.

Kako je objasnio Žužul, razgovori o pitanju ekološko-ribolovne zone na razini državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova tri zemlje bit će nastavljeni 4. lipnja u Bruxellesu.

"Naša je čvrsta želja postići dogovor o tome", rekao je Žužul, objašnjavajući da će se o tome razgovarati u kontekstu Europske unije, budući je i ribarstvo jedno od pitanja o kojima se razgovara u postupku pregovora država kandidatkinja za ulazak u Uniju. Tako bi pitanje ekološko-ribolovne zone, na neki način, ako dođe do dogovora, bilo skinuto s političke na tehničku razinu, a bilo bi moguće postići racionalno rješenje koje bi svima odgovaralo, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Svako rješenje mora biti u duhu Europske unije, rekao je Žužul, koji se tijekom ministarskog sastanka bilateralno sastao i sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Eduardom Kukanom, te predstavnikom Ministarstva vanjskih poslova Austrije. Po Žužulovim riječima, tekst zaključnog dokumenta koji će donijeti ministri Srednjoeuropske inicijative izražava vrlo snažnu podršku Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da što prije počne pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙