FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 9. lipnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Sindikat Slobodne Dalmacije zatražio je okončanje natječaja za prodaju dionica iz državnog portfelja koji je raspisan prije više od sedam mjeseci, priopćeno je sinoć nakon održane Skupštine toga sindikata. Sindikat poziva Vladu da prihvati jedinu ponudu Europa-press Holdinga (EPH) za koju tvrdi da je nadmašila očekivanja, te poručuje da politici i državi nije mjesto u medijima, pa ni u Slobodnoj Dalmaciji, koja im je bila izložena proteklih deset godina. Slobodnoj Dalmaciji prijeko je potrebna investicija u modernizaciju proizvodnje, koju iščekuje gotovo 700 radnika koji strepe za svoja radna mjesta, kaže se u priopćenju koje je potpisala Ljubica Vuko, glavna povjerenica Sindikata novinara SD.

ZAGREB - Tribina "Kršćanstvo i Europa" u organizaciji Kršćanskog akademskog kruga održana je sinoć u dvorani "Vijenac" Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Viši asistent Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Željko Tanjić je, propitujući koji su to korijeni i temelji na kojima bi se trebala graditi Europa, zaključio da su to grčka kultura, odnosno grčka filozofija, kršćanstvo u najširim oblicima i znanstveno-tehnološka revolucija. Pravnik i publicist Neven Šimac je u kratku pregledu pokušaja ujedinjenja Europe na početku prošlog stoljeća, odnosno nakon dvaju ratova, podsjetio kako su to bili i prvi, iako neuspješni, nenasilni pokušaji europskog ujedinjenja u povijesti. Po njegovu mišljenju Europa danas sebe još uvijek traži i nije odredila svoje granice prema jugu i istoku.

ZAGREB - Tadija Smičiklas bio je idealist i vizionar koji nije živio samo za svoju znanost nego je bio prožet domoljubljem kao najplemenitijim osjećajem, koje čovjek nosi u sebi, izjavio je akademik Dubravko Jelčić na sinoćnjem okruglom stolu u Društvu Žumberčana "Tadija Smičiklas" u povodu 90. obljetnice smrti velikoga hrvatskoga povjesničara Tadije Smičiklasa. Jelčić je također istaknuo veliku kakvoću književnoga izričaja u Smičiklasovoj "Povijesti hrvatske". Tajnik Matice hrvatske Stjepan Sučić je, govoreći o Matičinoj ulozi u širenju znanja i podizanju kulture u hrvatskom narodu, dodao kako je negdašnji Matičin predsjednik Tadija Smičiklas potaknuo promjenu njezina imena od Matice ilirske u Maticu hrvatsku. O Smičiklasovu školovanju i vremenu njegova pohađanja grkokatoličkoga sjemeništa na Gornjem gradu govorio je sadašnji rektor sjemeništa Nikola Kekić.

ZAGREB - Naklada Središnjice Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" iz Sarajeva i njegova Glavna podružnica u Zagrebu predstavili su sinoć u Matici hrvatskoj u Zagrebu knjigu predsjednika HKD-a "Napredak" Franje Topića "Svjedok nade - Kronopis". O knjizi su govorili pomoćni biskup zagrebački msgr. Vlado Košić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Zagrebu Zlatko Dizdarević, akademik Josip Bratulić i pravnik i publicist dr. Neven Šimac. Topić u knjizi "Svjedok nade - Kronopis" (435 str.) u osam poglavlja objavljuje dnevničke zapise pod nazivom Nada beznađe (1994.), Najvažniji je čovjek (1995.), Napredak trajno u službi hrvatskih interesa (1996.), Istaknuti Hrvati iz USA uz Napredak (1997.), Seobe i diobe (1998.), U tjeskobama družimo se (1999.), Ipak se kreće (2000.) i Ususret Stoljetnici (2001.). Njegovi zapisi u knjizi objavljivani su u časopisu "Stećak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙