FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP: NATJEČAJ ZA SUNČANI HVAR IDUĆI TJEDAN

ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda zaprivatizaciju (UO HFP) u petak je prihvatio tekst natječaja za razvoji privatizaciju hotelske tvrtke Sunčani Hvar koji će biti objavljenunutar idućih tjedan dana, odnosno najkasnije krajem idućeg tjedna.
ZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) u petak je prihvatio tekst natječaja za razvoj i privatizaciju hotelske tvrtke Sunčani Hvar koji će biti objavljen unutar idućih tjedan dana, odnosno najkasnije krajem idućeg tjedna.

O tome je na konferenciji za novinare, po završetku sjednice UO HFP-a, izvijestio njegov predsjednik i potpredsjednik hrvatske Vlade Andrija Hebrang.

Natječaj će se provesti u dva kruga, pri čemu će se u prvom krugu prikupljati neobvezujuće ponude, a u drugom obvezujuće.

Ukupni predviđeni rok za provođenje natječaja je, kaže Hebrang, oko 60 dana što smatra dovoljnim, no dodaje da se taj rok može i produljiti za ozbiljne kandidate koji će predati obvezujuće ponude odnosno ako oni to zatraže.

Osnovno je da će Sunčani Hvar na natječaj po modelu javno privatnog partnerstva, a u prvom krugu, odnosno u neobvezujućim ponudama od potencijalnih investitora će se zatražiti da sami osmisle, kako je kazao potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac, pravnu strukturu te transakcije. Uz to, trebat će priložiti i procjenu vrijednosti društva, standardni petogodišnji plan poslovanja, planove investicija, izvore financiranja, rokove izvršenja i drugo.

Po zatvaranju prvog kruga, iz neobvezujućih ponuda, u HFP-u će odabrati pravnu strukturu koja će po njihovom mišljenju biti najoptimalnija te će onda od svih investitora koji će ući na tzv. short listu zatražiti da u drugom krugu svoje obvezujuće ponude prilagode toj strukturi.

Gotovac je naglasio i da će se natječaj odnositi na 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara, koliko ih je u državnom portfelju, te da podrazumijeva cijelu tvrtku, a ne pojedinačne hotele.

Hebrang je dodao i da je zbog primjedbi zašto ne donesu zakon ili promjene Zakon o privatizaciji u vezi modela javno privatnog partnerstva konzultirao uvaženog hrvatskog pravnog stručnjaka i akademika Jakšu Barbića koji mu je kazao da je taj model utemeljen na Zakonu o obveznim odnosima u dijelu koji se odnosi na ortaštvo. Stoga nema potrebe mijenjati niti dopunjavati Zakon o privatizaciji. Po tome je Zakonu dopušteno i izuzeće dionica od klasične prodaje, što je Vlada i učinila, temeljem čega se sada i može objaviti navedeni natječaj, rekao je.

Ponovio je i da to nije klasična privatizacija, da će država zadržati vlasništvo nad 25 posto plus jednom dionicom Sunčanog Hvara te da će se stvarni vlasnik dionica te tvrtke utvrditi tek po isteku ugovora sa potencijalnim investitorima, koji će se, kako se predviđa, potpisati na pet godina. Nakon toga roka, i nakon ulaganja investitora Sunčani Hvar ide na burzu, i tada više ne bi smio imati dugovanja.

Podsjetio je i na otežano poslovanje Sunčanog Hvara koji trenutno ima 105 milijuna kuna kredita, od čega 25 milijuna kuna dospijeva na naplatu ove godine.

Model javno privatnog partnerstva primjenit će se, dodaje Hebrang, i na najvrednije tvrtke i objekte kojima upravlja HFP-ova tvrtka Club Adriatic, poput Baškog Polja te Perne u Orebiću.

Zbog boljeg razumijevanja i približavanja javnosti toga modela HFP će uskoro (najvjerojatnije 7. lipnja) organizirati radionicu (workshop) sa inozemnim i domaćim stručnjacima koji će prikazati prednosti tog modela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙