FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Do konca lipnja bit će gotov zakonski prijedlog o povratu duga umirovljenicima, dogovoreno je na današnjem, drugom sastanku Povjerenstva za izradu tog zakona održanom u Banskim dvorima. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da bi se slijedeći tjedan, za kada je dogovoren ponovni sastanak, trebali definirati konačni parametri na kojima će se zakon temeljiti. Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Nahtigal rekao je da je na početku današnjeg sastanka nazočio i premijer Ivo Sanader koji je, ističe, ponovio Vladinu volju da učini maksimum na provedbi odluke Ustavnog suda da se umirovljenicima vrati dug.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) sutra bi s farmaceutskim tvrtkama trebao završiti prvi krug pregovora o sniženju cijena lijekova, nakon čega bi one idući tjedan trebale izaći sa prijedlozima nižih cijena, rekao je danas predsjednik povjerenstva za pregovore HZZO-a Tonči Buble. HZZO je dosad obavio pregovore s dvadesetak tvrtki, među njima Plivom i Belupom koje pokrivaju 40 posto hrvatskog tržišta, a sutra će se razgovori obaviti s još sedam tvrtki. Ta ustanova je od domaćih i stranih farmaceutskih tvrtki zatražila pregovore o sniženju cijena pedesetak najviše propisivanih lijekova s liste HZZO-a zbog eksalacije potrošnje lijekova u posljednje dvije godine.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić izjavila je danas da će se zbog početka turističke sezone od polovice lipnja obustaviti rušenje bespravno sagrađenih objekata na jadranskoj obali koje će se nastaviti nakon sezone, a počinje rušenje bespravno sagrađenih objekata u Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj. Ministrica Matulović-Dropulić govorila je i o akciji Ministarstva o davanju mogućnosti jedinicama lokalne samouprave za saniranjem odlagališta komunalnog otpada. Na raspisani natječaj Ministarstva javilo se 44 jedinica lokalne samouprave, a bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od oko 231 milijun kuna dobit će 21 jedinica lokalne samouprave. Ministrica je navela da će do 2006. sva ta odlagališta biti završena.

ZAGREB - Hrvatske autoceste potpisale su danas ugovor s tvrtkom Viadukt o sanaciji malog luka Krčkog mosta, a tom je prigodom predsjednik Uprave HAC-a Stanko Kovač najavio da će od 2005. u HAC-ovim planovima prioritet imati investicijsko održavanje postojećih autocesta, pred gradnjom novih autocesta. Kovač je podsjetio da se u programu HAC-a 2001. - 2005. značajan dio odnosio na izgradnju novih autocesta, ukupno 450 kilometara, od čega se 422 kilometra odnose na autoceste HAC-a. Sanacija se pak odnosi na 200 kilometara postojećih autocesta, te Krčki most, a u to je uloženo više od sto milijuna eura osiguranih kreditima Europske investicijske banke, EBRD-a i Svjetske banke.

SPLIT - Ispred zgrade Županijskog poglavarstva u Splitu okupilo se danas dvadesetak razvojačenih branitelja - korisnika kredita za samozapošljavanje, koji traže, kako su rekli, u ime 440 korisnika da im se taj kredit otpiše u cijelosti. Dragan Laštre rekao je kako su branitelji nezadovoljni prijedlogom Ministarstva hrvatskih branitelja da im se kredit reprogramira na 20 godina te taj prijedlog u potpunosti odbacuju. Predlažu da se otpis kredita obavi putem njihovih dionica iz Fonda za hrvatske branitelje, jer, kako su ustvrdili, golema većina korisnika kredita nema zaposlenje ni neki drugi materijalno-financijski prihod za vraćanje kredita od 92.000 kuna, koje su uzeli 1996. i 1997. godine.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac u ime Vlade, akademik Miroslav Radman u ime Mediteranskog instituta i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić potpisali su danas u Zagrebu ugovor o radu tog instituta koje će voditi Upravno vijeće sastavljeno od pet članova. Ne će biti politike kada je u pitanju upravljanje u znanosti, ujedinili smo planove i viziju razvoja Mediteranskoga instituta, a potvrđujem i ulogu Sveučilišta u Splitu, izjavio je prije potpisivanja sporazuma Dragan Primorac. Treba što prije završiti zgradu i početi posao, rekao je Primorac i dodao kako u proračunu ima osigurano sedam milijuna kuna za obnovu zgrade. Primorac je izvijestio novinare kako je upravo obaviješten da je američko sveučilište George Washington obećalo međunarodnu znanstvenu suradnju sa Sveučilištem u Splitu.

BJELOVAR - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji danas boravi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, rekao je komentirajući odgodu primjene ekološko-ribolovne zone u Jadranu za članice EU-a da Hrvatska ima pravo donositi odluke o ribolovnoj zoni, no da se ipak trebalo o tome razgovarati sa susjedima koji, po njegovom uvjerenju, tom zonom nisu ugroženi. Jadran moramo štititi bez obzira na to hoće li uvozno-izvozna luka za naftu biti u Omišlju ili Trstu. Najviše ga možemo štititi ako je to naša zona. Zato ne treba prestati razgovarati s onima koji su prigovarali našoj odluci, kazao je Mesić u Gudovcu tijekom posjeta obiteljskom gospodarstvu Mirka Katalenića, najvećeg proizvođača mlijeka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić, komentirajući danas u Puli jučerašnju najavu Sindikata ribara Hrvatske iz Umaga o mogućim blokadama hrvatskih luka zbog neslaganja sa saborskom odlukom o odgodi primjene ribolovno-ekološke zone u Jadranu, izrazio je razumijevanje za njihovo nezadovoljstvo, no istodobno je naglasio kako se ne može protiviti takvoj odluci Vlade i Hrvatskog sabora jer je smatra racionalnom i ispravnom te u interesu hrvatske države i njezinih građana. "Od Vlade i Sabora zatražit ćemo da iziđu s konkretnim programima stimulacije i jačanja konkurencije naših ribara, što je, dugoročno gledano, daleko bolje i kvalitetnije rješenje od kratkoročnih hvatanja političkih bodova koji se vraćaju kao bumerang", ocijenio je Jakovčić na konferenciji za novinstvo.

ZAGREB - Demokratski centar (DC) protiv je raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, jer za to ne vidi niti jedan gospodarski ni politički razlog, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu potpredsjednik stranke Joško Morić, komentirajući predviđanja nekih britanskih analitičara koje su prenijeli hrvatski mediji. U vezi s povratom duga umirovljenicima DC smatra da treba provesti odluku Ustavnog suda te da treba točno utvrditi veličinu duga svakom umirovljeniku i odrediti je kao pravnu obvezu države prema svakom umirovljeniku ponaosob. Najavio je da će se DC zauzeti i za uvođenje obveze testiranja vozača na narkotike jer je sposobnost upravljanja vozilom pod njihovim utjecajem smanjena kao i pod utjecajem alkohola.

ZAGREB - Tijekom svibnja na Jadranu je ostvareno 2,7 milijuna noćenja, što je 12 posto više nego u svibnju prošle godine, podatci su turističkih zajednica koje prenosi Hrvatska turistička zajednica. Porast ukupnog broja turističkih noćenja u svibnju rezultat je porasta broja noćenja stranih turista i to za 14 posto (2,4 milijuna), dok je broj noćenja domaćih gostiju manji za 1 posto i oni su u svibnju ove godine ostvarili 304,6 tisuća noćenja. Prema podatcima turističkih zajednica, u prvih pet mjeseci ove godine na Jadranu je ostvareno 4,6 milijuna noćenja, što je 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

ZAGREB - Hrvatski proizvođači naoružanja i vojne opreme za kopnenu vojsku predstavit će svoje proizvode na sajmu vojne opreme Eurosatory koji će od 14. do 18. lipnja biti održan u Parizu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Dvanaest hrvatskih tvrtki svoje proizvode predstavit će na na zajedničkom štandu površine 100.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora. Među njima su hrvatsko-njemačka tvrtka Šestan-Bush koja će predstaviti novi patent kacige s višom razinom sigurnosti i tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila koja će predstaviti dagmanove sustave kojima se može modernizirati tenk T72. Članica Uprave Đure Đakovića Specijalna vozila Zdenka Kos očekuje da će tenk dagman biti gotov do 2005., nakon što se na njemu obave vojna ispitivanja.

ZAGREB - U zagrebačkoj Kinoteci večeras počinje retrospektivni program Zagrebačke škole crtanog filma "Ususret Animafestu" tijekom kojega će posjetitelji do 13. lipnja moći pogledati četrdesetak filmova. Radni naslov retrospektive bio je "Vidjet ćemo najbolje", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare izvršni producent Zagreb filma Gordan Vunak. Večeras će posjetitelji imati priliku vidjeti najnagrađivanije filmove Zagrebačke škole crtanog filma, među kojima su i klasici nastali još 60-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙