FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisutnost suvremenih hrvatskih pisaca obilježit će 28. Dane satire Satiričkoga kazališta "Kerempuh"

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Prisutnost suvremenih hrvatskihpisaca obilježit će 28. Dane satire Satiričkoga kazališta "Kerempuh"što će se održati od 2. do 20. lipnja u Zagrebu, a tijekom togatradicionalnoga festivala koji je ove godine posvećen Eugeneu Ionescuu službenoj će konkurenciji za nagrade sudjelovati 17 kazališta.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Prisutnost suvremenih hrvatskih pisaca obilježit će 28. Dane satire Satiričkoga kazališta "Kerempuh" što će se održati od 2. do 20. lipnja u Zagrebu, a tijekom toga tradicionalnoga festivala koji je ove godine posvećen Eugeneu Ionescu u službenoj će konkurenciji za nagrade sudjelovati 17 kazališta.

Izbornica 28. Dana Satire Željka Udovičić na današnjoj je konferenciji za novinare priređenoj u kazalištu "Kerempuh" istaknula da je odabir predstava bio vrlo zahtjevna zadaća budući da je bilo prijavljeno 40-ak izuzetno kvalitetnih ostvarenja.

U službenoj konkurenciji sudjelovat će 17 kazališta - među kojima tri kazališta iz inozemstva, od kojih dva iz Slovenije i jedno iz Srbije i Crne Gore, pet kazališta izvan Zagreba te devet zagrebačkih kazališta.

Osim u "Kerempuhu" i na njegovoj Noćnoj sceni koja će na svojim "daskama" ugostiti dvije predstave, program "Dana satire" igrat će se i u Hrvatskome narodnom kazalištu, ZeKaEm-u i na Opatovini.

Jedno od obilježja ovogodišnjih Dana satire jest i uzmak komičnoga pred satiričnim, odnosno kritička oštrica puno jače zadire u ono što nas okružuje, istaknula je izbornica Udovičić.

Po riječima Fadila Hadžića, doajena "Dana Satire", i ovogodišnji će festival biti "pravo hodočašće humora i satire". I dok se humor, kako je objasnio Hadžić, bavi nama samima, našim karakterima i smiješnim situacijama u kojima se nalazimo, satira pokušava na humoran način dijagnosticirati društveno stanje.

Od 17 predstava deset ih je koje "potpisuju" 14 hrvatskih autora, a bit će izvedena i djela sedam stranih autora.

Tko će od njih pak dobiti nagrade "Zlatni smijeh", "Ivo Serdar", "Sabrija Biser" i "Zlatni smijeh Mladen Crnobrnja Gumbek" ocjenjivat će službeni tročlani ocjenjivački sud . Ravnatelj "Kerempuha" Duško Ljuština izvijestio je da su u ovome trenutku poznata dva člana - kazališni kritičar Želimir Ciglar i redatelj Joško Juvančić, kojima će se, kako je najavio, vjerojatno pridružiti jedna glumica.

Poslije svečane dodjele nagrada 20. lipnja izvan službene konkurencije nastupit će Teatar Zvezdara iz Beograda s predstavom "Kontejner s pet zvjezdica".

Pokrovitelj 28. "Dana satire" je Turistička zajednica Grada Zagreba, a potporu su pružili brojni sponzori te Ministarstvo kulture i zagrebački Gradski ured za kulturu.

(Hina) xip yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙