FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 26. svibnja 2004. (Hina) -

OSLO - Abelova nagrada za matematiku vrijedna 728 tisuća eura ove je godine dodijeljena Britancu Sir Michaelu Francisu Atiyahu sa Sveučilišta u Edinburghu i Amerikancu Isadore M. Singeru s bostonskog Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dva znanstvenika nagrađeni su zbog svog izuzetnog doprinosa u povezivanju matematike i teorijske fizike, objavilo je Povjerenstvo za dodjelu Abelove nagrade, pod predsjedanjem norveškog kralja Haralda V, u utorak u Oslu tijekom svečane objave laureata. Abelova nagrada, ove godine dodijeljena po drugi puta, ustanovljena je 2002. godine u povodu 100. obljetnice rođenja norveškog matematičkog genija Nielsa Henrika Abela. Po želji norveške Akademije znanosti Abelova nagrada etablirana je u disciplini matematike kao ekvivalent Nobelovoj nagradi.

MADRID - Jedna je ženka šišmiša preletjela oko 1500 kilometara od Njemačke do Španjolske, što je neuobičajeno velika udaljenost za te male sisavce, objavio je u utorak madridski dnevnik Mundo. Ženka šišmiša vrste Leisler krajem travnja pronađena je u mjestu Fuenlabradi nedaleko od Madrida, a prsten oko krila stavljen joj je u Bonnu. Prema Mundu, to je najduži zabilježeni let te vrste šišmiša u povijesti. Iscrpljena šišmišica dehidrirala je tijekom puta i kad je nađena težila je svega 9,5 grama, polovicu svoje uobičajene težine. U rukama stručnjaka oporavila se i zrakoplovom je vraćena u Njemačku.

LONDON - Britanski par dobio je dijete začeto korištenjem očeve sperme zamrznute 21 godinu, objavili su u utorak znanstvenici iz Manchestera na sjeveru Engleske, dodajući da je najvjerojatnije riječ o svjetskom rekordu u dugotrajnom zamrzavanju sperme. "Ovaj slučaj dokazuje da dugoročno zamrzavanje može sačuvati kvalitetu i plodnost sperme", izjavio je Greg Horn, stručnjak za embriologiju bolnice St Mary. Pet epruveta očeva sjemena zamrznuto je 1979. godine dok je bolovao od raka testisa i morao se podvrći liječenju od kojeg će postati sterilan.

LOS ANGELES - Američki raper Snoop Dogg zatražio je razvod nakon sedam godina braka, navodi se u dokumentima koje je objavio američki sud. Snoop Dogg, pravog imena Calvin Broadus (31), oženjen je sa Shante Broadus, prijateljicom iz mladenaštva, od 1997. godine. Glazbenik je kao potporu zahtjevu za razvodom naveo "nepomirljive razlike". Par se nada podijeljenom starateljstvu nad troje djece od devet, sedam i četiri godine. Uz glazbeni talent, Snoop Dogg je glumio i u nekoliko filmova poput "Starskyja i Hutcha" i mjuzikla "Soul Plane", koji će se uskoro prikazati u američkim kinima.

MOSKVA - Ruska znanstvenica zaposlena u strogo čuvanom sibirskom laboratoriju za istraživanje virusa umrla je nakon što se tijekom istraživanja slučajno nabola na iglicu zaraženu virusom ebole, izvijestila je u utorak glasnogovornica istraživačkog centra Vector smještenog u Novosibirsku gdje znanstvenici istražuju smrtonosne bolesti poput SARS-a ili zaraze antraksom. Nakon nesreće, znanstvenica je hospitalizirana, a svi oni koji su nakon toga bili u kontaktu s njom smješteni su na tri tjedna u karantenu. Ime znanstvenice nije objavljeno na zahtjev obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙