FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Bugarska enciklopedija predstavljena u LZ "Miroslav Krleža"

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Predstavljanjem drugog sveskaBugarske enciklopedije od slova A do Ja - kapitalnog izdanja Bugarskeakademije znanosti u Leksikografskom zavodu (LZ) "Miroslav Krleža"koji pa izdaje vodeća hrvatska enciklopedijska i leksikografskaizdanja danas je u Zagrebu simbolički označen i početak suradnjenacionalnih enciklopedija Hrvatske i Bugarske.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Predstavljanjem drugog sveska Bugarske enciklopedije od slova A do Ja - kapitalnog izdanja Bugarske akademije znanosti u Leksikografskom zavodu (LZ) "Miroslav Krleža" koji pa izdaje vodeća hrvatska enciklopedijska i leksikografska izdanja danas je u Zagrebu simbolički označen i početak suradnje nacionalnih enciklopedija Hrvatske i Bugarske.

To kapitalno izdanje Bugarske akademije znanosti objavljeno je u izdavačkoj kući Trud iz Sofije zaduženoj za tiskanje leksikografskih izdanja, ali ne u velikom opsegu budući da Bugarska nema izdavačku kuću kao što je LZ "Miroslav Krleža".

Po riječima ravnatelja Vlahe Bogišića, i spomenuti podatak upućuje na to koliku važnost ima LZ "Miroslav Krleža" za Hrvatsku te njezinu znanost i kulturu. Bogišić je najavio i održavanje okruglog stola o malim enciklopedijama slijedeće godine u Zagrebu.

Glavni urednik Hrvatske enciklopedije akademik August Kovačec istaknuo je da je drugi svezak Bugarske enciklopedije rađen po istom sustavu kao Hrvatska enciklopedija kaja je jedno do kapitalnih izdanja "Leksa".

Glavni urednik Bugarske enciklopedije i jedan od vodećih bugarskih intelektualaca Evgenij Golovinski predstavio je djelatnost Bugarske akademije znanosti koja je još 1869. započela izdavati Bugarsku enciklopediju.

Prvo izdanje te enciklopedije objavljeno je 1996., a drugo prerađeno i dopunjeno 2003.

Građa u Bugarskoj enciklopediji svrstana je u 11 područja ili struka, a u Hrvatskoj enciklopediji u 17 područja kojima su obuhvaćeni povijest, umjetnost, kultura, znanost, religija, sociologija, filozofija, prirodne znanosti te druga područja.

Bugarska enciklopedija sadrži 30 tisuća članaka iz svih područja ljudskog znanja, 3000 ilustracija i 350 listova, karata i priloga koji odgovaraju standardima Hrvatskog enciklopedijskog formata.

Osim Evgenija Golovinskog o djelatnosti Bugarske akademije znanosti govorila je ravnateljica Bugarske enciklopedije Snežana Nikolova, a o hrvatsko-bugarskim kulturno-povijesnim vezama akademik Dalibor Brozović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙