FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZMO: obavijest mirovinski osiguranim osobama o doprinosima na temelju druge djelatnosti ili povremenog rada u 2003.

ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinskoosiguranje (HZMO) objavio je danas da će osiguranici dobiti na kućneadrese obavijesti o iznosima uplaćenih doprinosa u prošloj godini, aosiguranike, koji su prošle godine ostvarili primitke od dodatnedjelatnosti ili povremenog rada, HZMO obavještava da mogu zatražitipribrajanje uplaćenih doprinosa i novi izračun mirovinske osnovice,ili pak, ako su umirovljenici, novi izračun mirovine.
ZAGREB, 8. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je danas da će osiguranici dobiti na kućne adrese obavijesti o iznosima uplaćenih doprinosa u prošloj godini, a osiguranike, koji su prošle godine ostvarili primitke od dodatne djelatnosti ili povremenog rada, HZMO obavještava da mogu zatražiti pribrajanje uplaćenih doprinosa i novi izračun mirovinske osnovice, ili pak, ako su umirovljenici, novi izračun mirovine.

Osobe, osigurane po osnovi zaposlenja ili po drugoj osnovi, koje su u prošloj godini ostvarile primitke od druge samostalne djelatnosti i povremeno nesamostalnog rada na koje je plaćen obvezan doprinos na mirovinsko osiguranje, imaju pravo u postupku priznanja za mirovinu na povećanje vrijednosnih bodova jer se spomenuti primitci pribrajaju plaći, čime se dobiva veća osnovica za izračun mirovine za svaku godinu.

Korisnici mirovina koji su ostvarili staž osiguranja na osnovi ostvarenih primitaka u 2003. godini, u trajanju od 12 mjeseci, mogu podnijeti zahtjev za ponovno određivanje mirovine.

Osiguranici koji su ostvarili primitke od druge samostalne djelatnosti ili povremenog nesamostalnog rada, za koji nisu u cijelosti plaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje, informaciju će morati zatražiti od poslodavca ili REGOS-a, i to putem call centra broj 01/4891 666.

Za osiguranike je pripremljena i informativna brošura, a podatci o područnim službama mogu se naći na www.mirovinsko.hr, kaže se u priopćenju.

U priopćenju HZMO-a objašnjava se da su osobe koje ostvaruju primitke od druge samostalne djelatnosti i primitke od povremenog nesamostalnog rada, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, obvezno osigurane.

Staž osiguranja utvrđuje se za svaku kalendarsku godinu tako da se ukupno isplaćeni primitci u toj godini podijele s prosječnom mjesečnom plaćom svih zaposlenih u Hrvatskoj, koja je za prošlu godinu iznosila 5623 kune.

Oko 200 tisuća osiguranika će obavijest od HZMO-a o svotama ostvarenih primitaka, za koje su plaćeni doprinosi, i, na temelju toga, o stažu osiguranja dobiti na kućne adrese, no neke kategorije neće, kao npr. osobe mlađe od 15 godina, osobe čiji podatci nisu poznati i dr., te se oni mogu obratiti područnoj službi, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙