FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP PREDSTAVIO PRIJEDLOG ZAKONA O SOCIJALNIM MIROVINAMA

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - SDP je danas predstavio prijedlogzakona o socijalnoj mirovini koja bi se isplaćivala starijim osobamakoje nemaju nikakvih prihoda i ne primaju mirovine, a o tom ćezakonskom prijedlogu, Hrvatski sabor raspravljati na idućoj sjednici.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - SDP je danas predstavio prijedlog zakona o socijalnoj mirovini koja bi se isplaćivala starijim osobama koje nemaju nikakvih prihoda i ne primaju mirovine, a o tom će zakonskom prijedlogu, Hrvatski sabor raspravljati na idućoj sjednici.

Na okruglom stolu "Socijalna sigurnost za sve" u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a istaknuto je da se zakon predlaže u cilju poboljšanja materijalnog stanja najugroženije kategorije društva - osoba starijih od 65 godina koje ne ostvaruju nikakve prihode i izvan su skrbi države.

Zakonski prijedlog predstavio je SDP-ov zastupnik i bivši ministar socijalne skrbi Davorko Vidović, rekavši da bi socijalna mirovina, pored postojeća tri, bila nulti mirovinski stup koji se ne bi zasnivao na svojstvu osiguranika, ostvarenom radnom stažu i uplaćenim doprinosima. Određivala bi se, u pravilu, u fiksnoj svoti s mogućnošću povećanja ako je riječ o bračnim drugovima, ili kao razlika ako korisnici socijalne mirovine ostvaruju manje prihode.

Isplaćivala bi se samo hrvatskim državljanima starijima od 66 godina koji ne ostvaruju mirovine iz mirovinskog osiguranja i vlastitim radom ne mogu ostvarivati prihode, a u Hrvatskoj su prebivali barem 30 godina.

Socijalna mirovina ne bi mogla biti viša od najniže mirovine za 15 godina staža, dok bi se za bračnog druga povećala za 50 posto, a ako bi korisnici ostvarivali manje prihode od mirovine onda bi im se isplaćivala razlika.

Prava na socijalnu mirovinu prestala bi kada bi korisnik počeo stjecati prihode po drugoj osnovi koji prelaze visinu te mirovine, a isplaćivao bi je HZMO.

Vidović je rekao da je u Hrvatskoj trenutno oko 1.070.000 umirovljenika, da ih je oko 644.000 starijih od 66 godina, od kojih 543.000 prima mirovine.

Od te razlike od 101.000 ljudi socijalnu bi mirovinu, po prijedlogu SDP-a, ostvarivalo oko 58.000 osoba, a država bi za isplatu tih mirovina mjesečno izdvajala 23 milijuna kuna, godišnje 279 milijuna, što je, po Vidovićevoj računici, tek 1,2 posto sadašnjih mirovinskih izdataka.

"To ova zemlja može podnijeti, pitanje je samo političke volje i odluke je li nas briga za siromašne ili ne", rekao je Vidović te napomenuo da institut socijalne mirovine u sustavu socijalne skrbi provodi 17 europskih država.

Vladino odbijanje SDP-ova prijedloga, uz obrazloženje da takva izdvajanja u ovom trenutku nisu realna, smatra izigravanjem dogovora s umirovljenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙