FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STUDIJA: ČIMPANZE BI ZA PEDESET GODINA MOGLE IZUMRIJETI

JOHANNESBURG, 8. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Čimpanze, najbližičovjekovi rođaci, mogle bi izumrijeti za pedesetak godina jer ih lovezbog mesa, a ugrožavaju ih i bolesti te nestanak šuma, upozorili su uutorak znanstvenici.
JOHANNESBURG, 8. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Čimpanze, najbliži čovjekovi rođaci, mogle bi izumrijeti za pedesetak godina jer ih love zbog mesa, a ugrožavaju ih i bolesti te nestanak šuma, upozorili su u utorak znanstvenici.

Najugroženija je podvrsta čimpanze Pan troglodytes vellerosus. Najčešće se nađu u Nigeriji, ostalo ih je još samo osam tisuća, a prema podacima iz studije, mogli bi nestati u iduća dva desetljeća.

Istraživanje je predstavljeno na konferenciji Saveza za zaštitu afričkih čimpanza (PASA) u Johannesburgu. Organizacija PASA skrbi za siročad i ranjene čimpanze.

"Vjeruje se da protuzakonit lov i konzumiranje mesa velikih primata ima znatan utjecaj na brzinu kojom ti majmuni nestaju, baš kao i prodor čovjeka, deforestacija i bolesti", kaže se u priopćenju PASA.

"Stanje je teže nego što smo mislili", rekao je Norm Rosen, antropolog s kalifornijskoga sveučilišta Fullerton koji je koordinirao izvođenje studije.

U studiji je na temelju rasta broja siročadi koja dolazi na skrb PASA-e izračunato smanjenje broja čimpanza u divljini i otkriven je dramatičan porast broja mladih čimpanza koje ostaju bez roditelja.

Rosenova studija procjenjuje da je na svako siroče koje stigne do PASA-e ubijeno deset čimpanza u divljini. Prema toj procjeni, podvrsta vellerosus izumrijet će u idućih 17 do 23 godine.

Druge tri podvrste čimpanze imaju nešto bolje izglede, ali ovim tempom nestajanja i one će izumrijeti za 41-53 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙