FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRIMORAC: PREDLAŽEMO DA NACIONALNA VIJEĆA POSTANU STRATEŠKA TIJELA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Nacionalna vijeća za visokunaobrazbu i znanost trebala bi postati strateška, a ne kao do sada,operativna tijela, jedna je od ključnih predloženih izmjena i dopunaZakona o znanosti i visokom obrazovanju, na koje je danas upozorioministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Nacionalna vijeća za visoku naobrazbu i znanost trebala bi postati strateška, a ne kao do sada, operativna tijela, jedna je od ključnih predloženih izmjena i dopuna Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, na koje je danas upozorio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Predložene izmjene i dopune spomenutoga zakona kao i zakona o osnovnom te srednjem školstvu bile su teme današnje konferencije za novinare, a o njima su govorili ministar Primorac i njegovi suradnici.

Ministar Primorac smatra to "preinačivanje" nacionalnih vijeća iz operativnih u strateška tijela osobito važnim i ističe da bi se ona trebala brinuti o strategiji i razvoju znanosti i visokoga obrazovanja u Hrvatskoj.

Osim toga, Primorac je kao ključnu promjenu izdvojio i novu predloženu odredbu "na tragu" koncepta integriranoga sveučilišta koja, kako je rekao, "definitivno smanjuje moć dekana".

Naime, objasnio je, predlaže se da rektori sveučilišta mogu osporiti one odluke dekana koje smatraju nezakonitima, ali i suspendirati takve dekane te postaviti vršitelja dužnost.

Predlaže se i povećanje broja članova senata tako da u njima budu zastupljeni sve znanstvene i nastavne sastavnice.

S tim u vezi, Primorac je napomenuo da se ne mijenja osnovni rok za ostvarivanje koncepta integriranoga sveučilišta, odnosno da rok za to ostaje 31. prosinca 2007.

Izmjene i dopune odnose se i na način izbora u znanstvena zvanja pa se tako predlaže da prvo znanstveno-nastavno zvanje u koje se može biti izabran više ne bude docent, nego će se kandidata odmah moći izabrati u ono znanstveno zvanje za koje ima kvalifikaciju.

Osim toga, državni tajnik za znanost Slobodan Uzelac napomenuo je da izbor u znanstvena zvanja više neće biti moguć zbog "šutnje administracije", odnosno da kandidat više neće moći biti izabran u neko zvanje ako ne prođe za to propisanu proceduru, a ne kao što je do sada bilo moguće da netko bude izabran u zvanje ako se u roku od 60 dana o tomu ne očituju nadležna tijela.

Prvi se put predlažu i kaznene odredbe za znanstvene i visokoškolske ustanove koje bi se sankcionirale novčanom kaznom od 30 tisuća do 100 tisuća kuna za 11 "tipova" prekršaja. Među prekšajima ustanova (pravih osoba), primjerice, navedeni su izbor u zvanja za koja one nemaju ovlasti ili izbor u zvanje osobe koja ne ispunjava za to potrebne uvjete te upis studenata na studij ili na višu godinu studija, a da za to nisu ispunjeni uvjeti.

Za navedene prekršaje predlaže se i novčano kažnjavanje fizičkih i odgovornih osoba u ustanovama i to u iznosu od 5000 do deset tisuća kuna.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙